Almanya İçişleri Bakanlığı'ndan 'Türkiye' itirafı

Güncelleme Tarihi:

Almanya İçişleri Bakanlığından Türkiye itirafı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2016 09:37

Almanya İçişleri Bakanlığı tarafından yazılan ve içinde 'Türkiye’nin Ortadoğu bölgesindeki İslamcı gruplar için bir merkez haline geldiği' iddiası yer alan belgenin basına sızdırılması tartışmalara sebep oldu. Almanya İçişleri Bakanlığı, belgenin Alman Dışişleri Bakanlığı'na danışılmadan hazırlandığını ve bir iletişim hatası olduğunu itiraf etti. Anadolu Ajansı ise belgeyi yayımlayan ARD kanalının ifadeleri çarptırdığını belirtti.

Haberin Devamı

Alman kamu yayıncılık kuruluşu ARD'nin, Almanya İçişleri Bakanlığı'nın Sol Parti soru önergesine gönderdiği yanıt belgesindeki 'gizli' ibareli değerlendirmeleri yayımlamasının ardından tartışmalar büyüyor.

Muhalefetteki Sol Parti'nin soru önergesine yanıt veren Almanya İçişleri Bakanlığı, Türkiye'nin, "Mısır’daki Müslüman Kardeşler, Hamas ve Suriye'deki silahlı muhalif gruplara destek verdiğini" özellikle 2011 yılından itibaren "Türkiye’nin Ortadoğu bölgesindeki İslamcı gruplar için bir merkez haline geldiğini" iddia etti. 10 Ağustos tarihli belgeyi yayımlayan ARD’nin haberinde, Hamas’ın 2003’ten beri AB’nin terör listesinde yer aldığı belirtildi. 

Ancak Anadolu Ajansı; ARD'nin, Merkel hükümetinin verdiği yanıtı çarpıtarak Türkiye'yi suçlayıcı ifadeler kullandığını bildirdi.

Haberin Devamı

Anadolu Ajansı'na göre; haberde alıntı yapılan metnin orijinalinde, bu gruplar için “terör örgütü” nitelendirilmesi yapılmazken, Türkiye’ye yönelik olarak da herhangi bir iddia ya da suçlama yer almadı. Buna rağmen Alman kamu kanalı ARD'nin haberinde, "Alman hükümetinin Türkiye’nin 'terör örgütlerine' destek verdiğini düşündüğünü" iddia etmesi dikkati çekti.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI HATASINI KABUL ETTİ

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, İçişleri Bakanlığı'nın değerlendirmelerinde Alman dış istihbarat servisi BND'nin verilerinden yararlandığı bildirilmişti. Alman kamuoyunda patlak veren tartışmada belgenin içeriği kadar, Dışişleri Bakanlığı'na danışılmadan hazırlanması da eleştiri konusu oldu.

Alman İçişleri Bakanlığı, konuyla ilgili bir iletişim hatası olduğunu kabul ederek, ofis düzlemindeki bir yanlışlık sonucu nihai belgenin oluşturulması sürecine Dışişleri Bakanlığı'nın dahil edilemediğini açıkladı. Alman haber ajansı dpa'nın konuyla ilgili sorusuna İçişleri Bakanlığı'nın verdiği yanıtta, "Sol Parti'nin soru önergesine yönelik yanıtın söz konusu bölümü 'gizli' olarak sınıflandırıldığı için kamuoyu önünde içeriği ile ilgili değerlendirme yapılamayacağı' kaydedildi.

 AA’nın haberine göre, Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Dr. Johannes Dimroth ise akşam saatlerinde yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu haberin, Sol Parti tarafından verilen soru önergesine yanıtın yalnızca bazı bölümlerine işaret ettiğini belirtti.

Haberin Devamı

Gizlilik derecesine sahip olduğu için yanıtın içeriğini kamuoyu ile paylaşamayacağını ifade eden Dimroth da İçişleri Bakanlığı’nın ilgili dairesinde vuku bulan bir yanlışlık nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’nın görüşü alınmadan metne son şeklinin verildiğini söyledi.       

DAĞDELEN'E 'PKK' SUÇLAMASI

Hür Demokrat Partili Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Alexander Graf Lambsdorff ise soru önergesini veren Sol Parti'ye sert eleştirilerde bulundu.

Sol Parti dış politika sözcüsü Sevim Dağdelen'i, federal hükümete ait gizli belgeleri ifşa etmekle suçlayan Lambsdorff, "Sol Parti'nin terör örgütü PKK ile yoldaşlık yaparak Alman hükümetinin son derece hassas belgelerini medya piyasasına atması manidardır. Almanya'da hükümet sorumluluğu üstlenemeyeceklerinin bir kanıtını daha oluşturmuştur" dedi. Lambsdorff, raporla ilgili olarak ise AKP, Hamas ve Müslüman Kardeşlerin ortak köklere sahip olduğunun bilindiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!