Almanya’da ‘Gezi’ tartışması

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da ‘Gezi’ tartışması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2014 11:43

Türk polisinin Gezi olayları sırasında göstericilere yönelik sert tutumu, Almanya’da yeni bir tartışma başlattı. Almanya’nın Hessen Eyaleti Polis Teşkilatı’nın tam da Gezi olayları esnasında Türk polisine “Hukuk devletinde polisin tutumu” konulu seminerler verdiğinin ortaya çıkması üzerine, göstericilere yapılan sert müdahale sebebiyle neden seminerlerin iptal edilmediği” tartışılıyor.

Haberin Devamı

Konu, Hessen Parlamentosu Sol Parti milletvekili Barbara Cárdenas’ın, Hessen İçişleri Bakanı Peter Beuth’a (CDU) yönelttiği “Siz içeride Türk polisine seminer verirken, dışarıda polis barışçıl göstericilere gaz ve copla sert müdahalede bulundu. İnsan haklarının zedelendiği bir ortamda, seminerleri neden iptal etmediniz” şeklindeki bir soru önergesine Bakan Beuth’un yanıt vermesiyle gündeme geldi.

Almanya’da ‘Gezi’ tartışması

Beuth, seminerlerin iptal edilmemesini savunurken, söz konusu seminerlerin tam da polisin bu tür davranışlarını değiştirmesi için yapıldığını savundu. Türk polisinin toplumsal olaylara müdahale konusunda yerleşmiş sert tutumunun bugünden yarına değişmesini beklemenin gerçekçi olmayacağını dile getiren Bakan Beuth, seminerlerin amacının polisin olaylara orantılı müdahale etmesini empoze etmek olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Hessen polis Teşkilatı, Viyana Güvenlik Akademisi, Viyana Boltzmann İnsan Hakları Enstitüsü ve Federal Kriminal Dairesi işbirliği ile Temmuz 2011 ile Eylül 2013 tarihleri arasında Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “Türk polisinin orantısız güç kullanımının önlenmesi” projesi çerçevesinde, Türk polisine eğitim vermişti. Mayıs ve Haziran 2013 tarihlerinde ise İstanbul, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Adana ve Bursa’da "toplumsal olaylara nasıl müdahale yapılması" gerektiği konusunda 16 ayrı tatbikat gerçekleştirilmişti.

Gezi olayları sonrasında geçtiğimiz yıl Federal Parlamento Sol Parti milletvekilleri tarafından da Almanya’dan Türkiye’ye biber gazı, gaz tabancaları, polis köpeği ve güvenlik yelekleri gibi malzemelerin gönderilmesinin durdurulması istenmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!