Almanya, 103. maddeyi kaldırıyor

Güncelleme Tarihi:

Almanya, 103. maddeyi kaldırıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2017 23:45

ALMANYA’da Merkel hükümeti, komedyen Jan Böhmermann’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alan küfürlü şiiriyle gündeme gelen, yabancı devlet adamlarına hakaret suçunu düzenleyen ceza yasasının 103’üncü maddesini kaldırma kararı aldı.

Haberin Devamı

Alman ceza yasasının 103’üncü maddesi yabancı devlet adamlarına hakareti normal bir vatandaşa hakaretten ayrı tutuyor, 3 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas’ın hazırladığı yasal değişiklik dün bakanlar kurulundan geçti. Adalet Bakanı Heiko Maas, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Yabancı devlet adamlarına hakarete özel düzenleme artık çağın gerisinde kaldı. Majestelerine hakaret geçmiş çağdan kalma ve bizim ceza yasamıza artık uygun değil. Devlet adamlarına hakaret, suç sayılmaya devam edecek. Ancak herhangi bir insana hakaretten ne daha fazla ne de daha az sayılacak.” dedi. Yasa taslağı parlamentodan da geçtikten sonra 1871 yılından kalma 103’üncü maddenin 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren yürürlükten kalkması öngörülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Alman komedyen Böhmermann’a hakaret davası açmasına Merkel hükümeti geçtiğimiz nisan ayında onay vermişti. Hükümet ortağı Sosyal Demokratlar ise karşı çıkmıştı.

Haberin Devamı

BİLGİ NOTU: Mainz Savcılığı, Böhmermann hakkında 103’üncü maddeden açılan soruşturmaya takipsizlik kararı verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Böhmermann’a karşı açtığı şahsi hakaret davası ise devam ediyor. Hamburg Mahkemesi’nin bu konuda 10 Şubat’ta karar vermesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!