Alman Birlik partileri: Türkiye'de hiçbir şey ilerlemiyor

Güncelleme Tarihi:

Alman Birlik partileri: Türkiyede hiçbir şey ilerlemiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2006 16:00

Alman Birlik partileri (CDU/CSU), "Türkiye'de artık hemen hemen hiçbir şeyin ilerlemediğini" savunarak, "Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki tutumunun kabul edilemeyeceğini" bildirdiler.

Haberin Devamı

Birlik partilerinin Federal Meclis Grubu bünyesinde AB işleri konusunda oluşturduğu çalışma grubunun Başkanı Michael Stübgen ve Federal Meclis AB İşleri Komisyonu Türkiye Raportörü Thomas Bareiss, yaptıkları ortak açıklamada, AB Komisyonu İlerleme Raporu'nun birçok gözlemcinin son aylarda yaptıkları tespitleri doğruladığını belirterek, şu görüşlere yer verdiler:

"Türkiye'de artık hemen hemen hiçbir şey ilerlemiyor. Özellikle Türkiye'nin Ankara protokolünün uygulanması konusunda kendi üstlendiği sorumlulukları yerine getirmemekte ısrar etmesi kabul edilemez. Ülkedeki reform süreci durma aşamasına geldi. Bu konuda Başbakan (Recep Tayyip) Erdoğan'ın, Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesinin çıkartılacağını açıklaması da bir şey değiştirmez."

"İlerleme Raporu'nun bazı sonuçları da beraberinde getirmesi gerektiğini" savunan politikacılar, "müzakerelerin aynı şekilde sürdürülmesinin yanlış bir mesaj olacağını, Türkiye'nin, hukuk alanında ve düşünce özgürlüğü konusunda yapılması istenilen değişikliklerin müzakere konusu olamayacağını anlaması gerektiğini" ifade ettiler.

Haberin Devamı

"Türkiye'nin AB üyelik süreciyle ilgili kuralları yerine getirebileceği konusunda endişelere sahip olduklarını" kaydeden politikacılar, "bunun aksini ispatlamanın Türkiye'nin elinde olduğunu" belirttiler.

Avrupa Parlamentosu Milletvekili Cem Özdemir de İlerleme Raporu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin, kendisine yöneltilen eleştirileri kabul etmek zorunda olduğunu, 301. maddeyi Türk Ceza Kanunu'ndan çıkartarak, işleri kolaylaştırabileceğini" savundu.

"Türkiye'deki dini azınlıkların haklarının da iyileştirilmesi gerektiğini" ifade eden Özdemir, Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak da "Kıbrıs konusunda sadece Ankara değil, tüm taraflar harekete geçmeli. Sonuçta 2004 yılında yapılan referandumda birleşmeyi isteyen taraf Kuzey Kıbrıslı Türkler oldu. AB, Kuzey Kıbrıslı Türklere doğrudan ticaret yapılacağı sözünü verdi ve bu söz Kıbrıs'ın (Rum kesimi) bloke etmesi nedeniyle bugüne kadar yerine getirilemedi" şeklinde görüş belirtti.

Haberin Devamı

"Kıbrıs Rum kesimi lideri Tasos Papadopulos'un, AB üyeliğinin aynı zamanda Avrupai sorumluluk üstlenmek anlamına geldiğini bilmesi gerektiğini ve diğer AB üyelerinin de kendisine bunu hatırlatmaları gerektiğini" ifade eden Özdemir, "AB'nin genişlemesiyle ilgili tartışmanın bazı üye ülkelerde iç siyasi hesaplarla ve dar görüşlülükle sürdürüldüğünü" kaydetti.

Özdemir, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, önceki sözleşmelerin kendilerini bağladığını söylediğini hatırlatarak, "AB'nin doğru nedenlerden dolayı Türkiye ile müzakereleri sürdürme kararı aldığını, bu nedenle tüm tarafların sorumluluk bilinci içinde çabalarını sürdürmeleri gerektiğini" sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Alman "N24" adlı özel televizyon kanalının haberinde de AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun Türkiye ile müzakerelerin sürdürülmesinden yana olduğu ve Kıbrıs konusunda diplomatik çözüm bulunmasını istediği belirtildi.
Türkiye'nin Ankara protokolünden kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirmediği takdirde Komisyonun, Aralık ayı sonunda AB Konseyi'ne Türkiye ile ilgili yeni kararlar almasını tavsiye edeceği kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!