Akciğer kanserine karşı koruyucu aşı

Güncelleme Tarihi:

Akciğer kanserine karşı koruyucu aşı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Amerikalı bilimadamları akciğer kanserine karşı bir aşı geliştiriyorlar. Astım spreyini andıran bu aşı, sigaradaki zehirli maddelerin yol açtığı zararları önlemek için sigara aralarında ağza sıkılacak.

İngiliz The Sunday Times Gazetesi'nin haberine göre sözkonusu aşı Amerikan Introgen isimli firma tarafından geliştiriliyor. Aşı insanın DNA yapısını koruyan p53 isimli genin modifiye edilmiş bir virüsle akciğerlere taşınması esasına dayanıyor. Zararlı etkilerinden temizlenmiş bir virüse hücre yapısını koruyan p53 geni şırınga ediliyor. Virüs, tıpkı Truva atı gibi sprey aracılığıyla geni akciğere taşıyor.

Bazı insanlarda p53 geni zaten mevcut. Bu gen DNA'yı koruyor, zarar almış molekülleri tamir ediyor, aşırı hasar görmüş hücreleri ise yok ediyor. Ancak zehirli maddeler bu genin çalışmasını önlüyor ve sonuçta hücre yapısında hasar meydana geliyor, bu da hastalıklara yol açıyor. Aşı ise vücuda sağlıklı p53 geni takviyesi yapıyor ve bağışıklığı artırıyor.

Sözkonusu aşı ilk önce hayvanlar üzerinde denendi. Sonra da kanserli hastalar üzerinde deneyler tekrarlanmaya başlandı. Introgen'in Yönetim Kurulu Başkanı David Nance, aşının güvenilirliğinin kanıtlanması için birkaç yıl daha deneylerin sürmesi gerektiğini söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!