AİHM: Fikir özgürlüğü İslam'a hakareti içermez

Güncelleme Tarihi:

AİHM: Fikir özgürlüğü İslama hakareti içermez
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2006 14:01

Danimarka’nın ardından bazı Avrupa ülkelerinde Hz. Muhammed karikatürlerinin yayınlanmasına ilişkin tartışma ve tepkiler artarken Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) dine hakaret konusunda verdiği iki önemli kararda Türkiye ve Avusturya tarafından konulan yasakları haklı bulduğuna dikkat çekiliyor.

Haberin Devamı

AİHM’nin dine hakaret konusunda şimdiye kadar iki önemli karar verdiği, Mahkeme’nin bu kararlarda bir kitaba yasak koyan Turkiye ve bir filmi yasaklayan Avusturya makamlarını haklı bulduğu anımsatılıyor. Abhaber’e göre, söz konusu kararlar özetle şöyle:

-Bir Türk yayınevinin yayınladığı kitabın İslam dinine ve Hz. Muhammed’e karşı söylevleri içermesinden dolayı Türk makamlarınca yasaklandı. Söz konusu yayınevi, AİHM’ye başvurdu. AİHM, 13 Eylül 2005 tarihli gerekçeli kararında yayıncının başvurusunu reddederken "Fikir özgürlüğü İslam dinine hakaret etmeyi içermez. Böyle bir hakaret, Müslümanların din ve vicdan özgürlüğünü zedeler" değerlendirmesini yapmıştı.

-Avusturya’da bir sinemada gösterilen Hristiyanlık aleyhindeki filmin Katolik derneklerin talebi üzerine Avusturya makamlarınca yasaklandı. Davacı sinema sahibini haksız bulan AİHM, 20 Eylül 1994 tarihli kararında "Sinema sahibine tabii ki senin fikir ve ifade özgürlüğün var; istediğin filmi gösterirsin, ama bu özgürlüğü kullanırken başkalarına hakaret edemezsin. Filmin yasaklanması Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10’uncu maddesinin ihlali değildir" demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!