Aids aşısı maymunları kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Aids aşısı maymunları kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

İtalyan araştırmacıların geliştirdiği bir aşı, yedi maymunun beşini AIDS virüsünden korurken, ikisinin hastalığını da hafifletti. 12 yıl birlikte çalıştığı, AİDS alanındaki bir numaralı isim olan ABD'li araştırmacı doktor Robert Gallo ile keyifle poz veren İtalyan Dr.Barbara Ensoli’nin (solda) açıklamaları uzmanları umutlandırdı.

İtalyan uzmanların geliştirdiği bir Aids aşı-adayı uzmanlar tarafından ‘mücizevi’ olarak değerlendirildi. İtalyan Sağlık Yüksek Enstitüsü Virüsbilim laboratuvarlarında maymunlar üzerinde denenen ilaç, 7 hayvandan 5'ini virüsten korurken, diğer ikisinin hastalığı ise çok hafif seyrediyor.

San-Marino'da devam eden bir kollokyumda sunum yapan, söz konusu araştırmanın koordinatörü doktor Barbara Ensoli, ‘İnsan üzerinde kullanılabilir hale gelince hem önleyici hem de tedavi edici bir ilaç olabilir. Ama önce, maymunlarda mükemmel sonuç aldığımız buluşumuzun insanlar üzerindeki etkisini belirlemeliyiz’ dedi.

Dünyada Aids alanında çok ileri bir aşamaya ulaşan Fransız Pastör Enstitüsü uzmanlarından Dr.Marc Girad da söz konusu çalışma için ‘İnanılmaz, müthiş bir gelişme’ diyerek şu açıklamada bulundu :

‘İtalyan meslektaşlarımız makak maymunlarını en kötü virüslerden birine karşı koyumayı başardılar; bugüne kadar bu mümkün olmamıştı.’

2000 yılında ‘3’ncü safhaya' geçileceği yani insanlar üzerinde denenmeye başlanacağı bildirilen ilaçlarda kullanılan virüsle mücadele tekniği, bugüne kadar bilinenden çok farklı.

Genellikle uzmanlar virüsün hücreye girmesini önlemenin yollarını araştırıyorlar. İtalyan uzmanların geliştirdiği teknikte ise, virüsün hücreye girmesine göz yumuluyor, ancak virüsün sebep olduğu enfeksiyonun önlenmesine çalışılıyor. Bunun için doktorlar, virüsün dış cidarı yerine, dikkatlerini virüsün çoğalmasını sağlayan Tat proteini üzerine yoğunlaştırdılar. Ve bu proteini çalışmaz hale getirmeyi denediler.

Makaklar üzerinde yapılan araştırmada, sadece maymunlara etki eden bir virüsle insana etki eden HIV virüsünün karışımı, son derece ‘acımasız’ bir virüs türü üzerinde çalışıldı.

Lozan'dan Dr.Pantalea ise ‘Maymun virüsü VIS ile insan virüsü HIV çok farklı. Yani maymunda elde edilen başarının insanda elde edileceği garanti değil. Ancak, iki virüsün kombinasyonu üzerinde elde edilen bir başarı, bize büyük ümit verecek’ dedi.

Dr.Ensoli, Temmuz ayında, önceden aday-aşı yapılmış 12 maymuna Aids virüsü aşılandığını, ilk 7 makakın 5'inin hasta dahi olmadığını, diğer ikisinin ise hastalığının çok yavaş seyrettiğini duyurdu. İkinci 5'lik grubun sonuçları ise henüz alınmadı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!