AIDS aşısı fareler üzerinde başarılı

Güncelleme Tarihi:

AIDS aşısı fareler üzerinde başarılı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Amerikalı araştırmacılar çağın vebası olarak bilinen AIDS'e karşı çok ümit veren bir aşı geliştirmeyi başardılar. Şimdilik fareler üzerinde denenen aşının insanlara kullanılması için çalışmalar sürüyor.

Science dergisinin son sayısında yer alan habere göre, AIDS'e neden olan HIV virüsüne karşı koruyucu aşı yapılması çalışmaları ilk kez somut bir sonuç verdi. Montana ve New York üniversitelerindeki araştırmacılar şimdiye kadar vücudun bağışıklık sistemini aldatmayı başaran HIV virüsünün bu kez bağışıklık sistemine yakalanmasını ve üretilen antikorlar tarafından etkisiz hale getirilmesini sağlayan yeni bir teknik geliştirdiler. New York Üniversitesi Tıp Merkezi araştırmacılarından Dan Littman yeni teknikle üretilen antikorların HIV virüsünün insan hücresine girmesini sağlayan gp-120 adlı bir proteine saldırarak yok ettiğini bildirdi.

Şimdiye kadar yapılan ancak hep hayal kırıklığı ile sonuçlanan aşı geliştirme çalışmalarında HIV virüsündeki bu gp-120 proteinin bağışıklık sistemince üretilen antikorlar tarafından engellenmesi isteniyordu. Ancak her defasında HIV virüsü gp-120 proteinin büyük bölümünü bağışıklık sisteminin algılamasından kaçırmayı başarıyordu.

Yeni geliştirilen teknikle, önce HIV virüsündeki gp-120 proteini bağışıklık sistemi tarafından farkedilebilir hale getiriliyor. Ardından bağışıklık sistemi büyük miktarda antikor üreterek virüsün üzerine salıyor. Böylelikle, vücuda girdikten sonra insan hücrelerine sızmaya çalışan HIV virüsü daha hastalığa sebep olamadan yarı yolda yakalanıp etkisiz hale getiriliyor. Yeni aşı tekniğin son aşamasında ise, iyice zayıfylatılan gp-120 proteini alınarak aşı maddesi olarak kullanılıyor.

Şimdilik fareler üzerinde yapılan deneylerde çok etkili sonuç veren bu tekniğin insanlar üzerinde de başarılı olması umuluyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!