Ahmet Üzümcü OPCW adına Nobel Barış Ödülü'nü aldı

Güncelleme Tarihi:

Ahmet Üzümcü OPCW adına Nobel Barış Ödülünü aldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2013 15:28

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) Genel Direktörü Ahmet Üzümcü, 2013 Nobel Barış Ödülü'nü başında bulunduğu kurum adına Oslo'da düzenlenen törenle aldı.

Haberin Devamı

Nobel Barış Ödülü Komitesi Başkanı Thorbjørn Jagland, törende yaptığı konuşmada, bu yıl Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen OPCW'nin Suriye'deki kimyasal silahların imhası sürecinde çok önemli ve zor bir görevi üstlendiğini vurguladı. Jagland, Kimyasal Silahların Yasaklanması Anlaşması'nı henüz imzalamayan son birkaç ülkeye de anlaşmaya taraf olmaları için çağrı yaptı.

Thorbjørn Jagland ayrıca tam 20 yıl önce ödülü alan ve geçtiğimiz hafta vefat eden Nelson Mandela'yı andı.

Nobel Barış Ödülü Komitesi Başkanı Thorbjørn Jagland, konuşmasının ardından 1,25 milyon dolarlık ödülü Ahmet Üzümcü'ye takdim etti.

ÇOCUKLARLA BULUŞTU
Ahmet Üzümcü ise ödülü almadan önce Save the Children'ın düzenlediği barış ödülü partisinde soruları yanıtladı. Nobel Enstitüsü'ne bağlı Nobel Barış Merkezi'nde bu yıl "Daha fazla kötü kimyasala hayır" sloganıyla düzenlenen etkinlik, 270 çocuğun katılımıyla gerçekleşti. Üzümcü, müzik ve tiyatro gösterisinin ardından çocukların sorularını cevapladı.

Haberin Devamı

OPCW'nun 16 yıldır dünya genelinde kimyasal silahlara karşı çalışma yürüttüğünü ifade eden Üzümcü, örgütte 500 kişinin görev yaptığını söyledi. Amaçlarının genç nesillere daha güvenli ve barış içinde bir dünya bırakmak olduğunu belirten Üzümcü, çocukların da bu çalışmalarına başka şekillerde destek verebileceğini söyledi. Üzümcü, çocuklardan gelen "Nobel Ödülü size nasıl bir katkı sağlayacak" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Şu anda biliyorsunuz Suriye'de süren bir sorun var. Orada görev yapan personelimiz zor koşullarda çalışıyor. Bu ödül de bize yeni bir enerji verdi. Kimyasal silahlar farklı formlarda ve özelliklere sahip. İmha edilmeleri için çok özellikli tesisler gerekiyor. Örneğin bazı ülkelerde bu silahları yok etmek için bir tesiste bile bin kadar insan çalışıyor. Bu ülkeler ve bu insanlar kimyasal silahları yok etmek için 7 gün 24 saat çalışıyorlar. Çok yoğun ve tehlikeli bir iş ama yıllardır yapılıyor. Birçok ülke bu konuda güzel bir tecrübeye sahip, zaman içinde bu silahlar güven içinde imha edilecektir."

Haberin Devamı

Daha sonra şiirler okuyan çocuklara teşekkür eden Üzümcü ve beraberindekiler, Nobel Barış Merkezi'nden ayrılarak ödül töreninin yapılacağı Oslo belediye binasına geçti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!