Afrika'yı yok ediyor

Güncelleme Tarihi:

Afrikayı yok ediyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

ÇAĞIMIZIN vebası denilen AIDS hastalığı önümüzdeki on yılda, Afrika'da 40 milyon insanı öldürecek. Amerikalı bir siyah Kongre üyesinin dediği gibi ‘AIDS Batı sömürgeciliğinden de beter!’

Newsweek Dergsisi'nde yer alan ‘AIDS Bir Kıtayı İmha Ediyor’ başlıklı yazıda, Afrika'da şimdiye dek 12 milyon kişinin AIDS kurbanı olduğu ve sadece geçen yıl iki milyon kişinin öldüğü belirtildi. İşte AIDS'le ilgili korkunç gerçekler:

Çeşitli çatışma ve savaşların dünyada bir yılda aldığı can sayısı, AIDS'in Kara Kıta Afrika'da öldürdüğü insan sayısının onda birine eşit.

Afrika'nın güneyindeki beş ülkede 23 milyon insan AIDS virüsü HIV taşıyıcısı. Dünyada her dakika 11 kişi HIV taşıyıcısı haline gelirken, bunların 10'unun Afrika'da yaşıyor.

Sadece Güney Afrika'da günde 1.600 kişiye HIV virüsü bulaşıyor. Güney Afrika'da, 5 yılda 6 milyon kişi HIV virüsü taşıyıcısı olacak ve 5-10 yıl içinde bu ülkede 3.5 milyon kişi bu hastalıktan ölecek. Güney Afrika Cumhuriyeti AIDS bulaşma rekorunun yanısıra, ‘Her 256 saniyede 1 kadının tecavüze uğradığı ülke’ olmak gibi bir başka rekorun ve ayıbın da sahibi.

Namibya, Botswana, Zimbabwe ve Swaziland'da her dört yetişkinden biri HIV virüsü taşııyor ve, asıl korkuncu, bunların % 90'ı bu durumdan habersiz. Beş yıl içinde, bu beş Afrika ülkesinde doğan her bin çoğuktan 61'i bir yaşına girmeden ölecek.

Afrika'da, gelecek yıl babası AIDS'ten ölmüş çocukların sayısı 13 milyona çıkacak. Halen, Zimbabwe'de 670 bin çocuk AIDS yetimi.

FUHUŞ VE FAKİRLİK

Afrika'da AIDS'ın bu kadar dehşet boyutlarda olmasının nedeni olarak fuhuş gösteriliyor. Mesela Güney Afrika'da, 25 yaşın adındaki fahişelerin üçte ikisi HIV taşıyıcısı ve bunların tamamı 30 yaşını göremeden ölecek.

Madenlerde çalışan göçmen işçiler sık sık fahişelerle yatıyor, AIDS'i bir tehdit olarak algılayamıyor ve evine dönünce de virüsü bu kez eşine geçiriyor. Cehalet ve sorumsuz seks, AIDS'in yayılmasında en önemli etken.

Newsweek'teki yazıda, AIDS'İN, Afrika'da sömürgecilikten daha fazla can alacağına dikkat çeken Amerikalı siyah Kongre üyesi Robert Dellums'un çeşitli hükümetler nezdinde bazı girişimler başlattığına da yer verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!