Afrikalı fidyecilerden zor kurtulan üç Türk

Güncelleme Tarihi:

Afrikalı fidyecilerden zor kurtulan üç Türk
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

Uyanık üç Türk işadamının kolay para kazanacağım derken Güney Afrikalı fidyeci çetesinin eline düşmekten son anda kurtulduğu ortaya çıktı. Aynı tuzağa düşen iki Asyalı işadamı fidye ödenmediği için öldürüldü.

AFRİKA'da ‘Elimde ülkemden kaçarken yanıma aldığım milyonlarca dolar nakit para var. Pasaportum olmadığı için bankada hesap açamıyorum. Ortak olalım, size komisyon vereyim’ diye tuzağa düşürdüklerini kaçırıp fidye isteyen çeteler türedi. Son zamanlarda, Güney Afrika'daki Türk elçilik yetkililerinin üç Türk işadamını son anda kurtardığı ortaya çıktı.

FAKSLA YEMLİYORLAR

Herşey Hürriyet gazetesine gelen bir faksla başladı.

Eski adıyla Zaire, şimdiki adıyla Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde bölge valisinin bir generalin oğlu olduğunu söyleyen sözde Mr.Olatunde Shitu faksta özetle şunu yazıyordu:

‘Devrim sırasında, babamın serveti olan nakit 15 milyon doları bir diplomatik valize koyarak ülkeden kaçtık. Babam savaşta öldü; annem ve kardeşlerimle biz Güney Afrika’ya sığındık. Bu parayı yurt dışına çıkarıp sizin ülkenizde yatırım yapmak istiyorum. Size de % 20 yani 3 milyon dolar (1,75 trilyon lira) vermeyi öneriyorum. Bana adınızı ve faksınızı Türkiye'nin Güney Afrika Büyükelçiliği'nde görevli Ticaret Müsteşarı verdi.'

Derhal bilgisine başvurduğumuz, Türkiye'nin Johannesburg'daki büyükelçiliğinde görevli Ticaret Müsteşarı Hasan Ali Erdem ise bize şu bilgiyi verdi:

‘3 yıldır buradayım. Ve size gelen faks gibi çok sayıda faksa tanık oldum. Bunlar bir çete. Sürekli ortaya çıkarlar. Genellikle Kongo, Nijerya gibi iç karışıklığın yaşandığı ülkelerden çıkardı. Ancak son dönemde Güney Afrika Cumhuriyeti’nde de türediler.

Altın, elmas madenimiz var, ya da size gelen faksta olduğu gibi bir çeşit çok param var ve ülke dışına çıkartamıyorum gibi, ekonomik ve siyasal olayları da takip ederek inandırıcı senaryolar yazıyorlar. Sonra dünya üzerindeki büyük şirketlere gönderiyorlar.

Önce bulundukları yere davet ediyorlar. Eğer gelen olursa, kaçırıyorlar. Eğer üzerinde kendilerini tatmin edecek para miktarı bulunmaz ise, ailelerinden fidye istiyorlar. Hatta son dönemde kaçırılan 3 kişiden ikisi fidyeleri ödenmediği için öldürüldü'.

MÜSTEŞAR İSİM VERMEDİ

Erdem, Güney Afrika Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'nın elçiliğe bu tür olaylarda artış olduğunu bildiren bir notam gönderdiğini, bu çeteye kanıp Güneydoğu Asya ülkelerinden ve Kanada'dan gelen 3 kişinin yakın zamanda kaçırıldığını duyduklarını da sözlerine ekledi.

Erdem ‘Geçen yıllarda buna benzer bir mektuba karşılık veren 3 Türk de geldi. Başlarına kötü bir şey gelmeden Türkiye’ye apar topar geri gönderdik' dediyse de, bütün ısrarlara rağmen, bir diplomatik görevli olarak, söz konusu ‘uyanık’ Türkler'in adını vermekten kaçındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!