Adalet bile tüccarlaştı

Güncelleme Tarihi:

Adalet bile tüccarlaştı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 1997 00:00

Haberin Devamı

ABD'nin Wisconsin eyaletinde kamuoyunun yakından izlediği bir işkence davasına bakan bayan yargıç adalet tarihine geçecek bir karar alarak yargı çevrelerinde büyük şaşkınlık yarattı.

13 yaşındaki bir çocuğu kaçırarak işkence eden 19 yaşındaki Joseph Clark adlı genç, yargıç Virginia Wolfe tarafından 21 milyon dolarlık tazminat ödemeye mahkum edildi. Ancak yargıç Wolfe, zaten 40 yıl hapis cezasına çarptırılmış olan ve beş parası bulunmayan Clark'ın tazminatı nasıl ödeyeceğini gerekçeli kararında aynen şöyle yazdı: ‘Bunun son derece sansasyonel bir dava olduğunu düşünürsek, hükümlünün yakın gelecekte medya kanalıyla bazı mali kazanımlar elde etmesi pekala mümkündür.’

Adli çevreler ilk kez böyle bir kararla karşılaştıklarını belirttiler. Amerika'da başlarından sıradışı olaylar geçen kişilerin gazete ve TV'ler kanalıyla hikayelerini pazarlayarak büyük paralar kazanmasından etkilendiği anlaşılan yargıç bu ilginç kararında Joseph Clark'a da aynı yolu izlemesini tavsiye ediyor.

Yargıç Wolfe'un kararına göre 21 milyonluk tazminatın 31.566 dolarlık bölümü işkence gören Thadius Phillips'in sağlık harcamalarının karşılanması için ödenecek. Geri kalan meblağın ise 6 milyon doları manevi, 15 milyon doları da ceza tazminatı olarak tahsil edilecek.

SUÇ DOSYASI KABARIK

Wisconsin eyaletinin Baraboo kentinde görülen davanın sanığı Joseph Clark'ın tek suçu 13 yaşındaki Thadius Phillips'e işkence etmek değil. Geçtiğimiz yıl işkencenin yanı sıra işlediği başka adi suçlar nedeniyle de toplam 40 yıl hüküm giyen Clark, önümüzdeki günlerde yeniden hakim karşısına çıkacak ve bu kez cinayet suçundan yargılanacak. 1994 yılında Wisconsin Nehri'nde bacakları kırılmış vaziyetteki cesedi bulunan 14 yaşındaki Christian Steiner'in de Clark tarafından işkence gördüğü ve öldürüldüğü tahmin ediliyor.

Clark'ın bu cinayet nedeniyle sanık sandalyesine oturtulmasının nedeni, makdulun bacaklarının aynı Thadius Phillips gibi kırılmış olması. Phillips, Clark'ın kendisini kaçırıp evine götürerek bacaklarını kırdıktan sonra ısırıp dövdüğünü ve 43 saat süreyle tuvalette kilit altında tuttuğunu anlatmıştı. 13 yaşındaki işkence kurbanı daha sonra sürüne sürüne merdivenlerden inmiş ve telefonla polisi arayarak kurtulmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!