Acılı lahana turşusu savaşı

Güncelleme Tarihi:

Acılı lahana turşusu savaşı
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

Acılı lahana turşusu, Güney Kore ile Japonya'yı birbirine düşürdü. Hem Tokyo hem Seul, lahana turşusunun milli yemekleri olduğunu iddia ediyor ve Uluslararası Gıda Komitesi nezdinde amansız bir mücadele veriyor.

Bu mücadelenin başlıca nedeni, Japonların ‘Kimuçi’ Güney Koreliler'in ise ‘Kimçi’ dediği turşunun uluslararası pazarında pay kapma yarışı. İki ülke de bu turşunun uluslararası pazarda kendi patentiyle ve kendi adıyla satılmasını istiyor.

İki ülkenin turşusunun tadı farklı ama Japonya da Kore de turşunun, ülkenin ulusal sembol ve damak tadı olduğunda ısrarlı. Japonya, ülkede ‘Kimçi’ adının kullanılmasını yasaklayarak, ‘Kimuçi’yi sıkı koruma altına almış durumda.

Aslında iki ülkenin turşu ihracatı da başabaş gidiyor. Güney Kore, geçen yıl 79 milyon dolarlık (45.8 trilyon) kimçi ihraç ederken, Japonya, 77 milyon dolarlık (44.7 trilyon) kimuçi sattı. Bu durum, iki ülke arasındaki savaşın kızışmasına neden oluyor. Öyle ki iki ülke medyaları ve köşe yazarları bile bu konuda birbirine girmiş durumda. Bir Güney Koreli yazar Japonlar'ı şöyle suçluyor:

‘Kimuçi, Kimçi’nin Japonlar'ın uydurduğu sahte ve ikinci sınıf taklididir'.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!