AB'ye 7 aşamalı tepki

Güncelleme Tarihi:

ABye 7 aşamalı tepki
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

Avrupa Birliği'ne tam üyelikten dışlanan Türkiye'nin Avrupa'ya verdiği tarihi yanıt, Türkiye ile AB arasındaki siyasi ilişkilerin askıya alınmasını, Gümrük Birliği'nin ise sürdürülmesini içeriyor. AB'ye, bu kararı düzeltmesi için 6 aylık bir süre tanınıyor.

Türkiye'nin Lüksemburg zirvesi'nde kendisini tam üye adayı olarak kabul etmeyen Avrupa Birliği'ne dün verdiği karşılık sert oldu. Türk Hükümeti, AB ile siyasi ilişkilerini askıya aldı. Başbakan Mesut Yılmaz, dün Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in ve Bakanlar Kurulu'nun da onayını aldıktan sonra, ‘Hoşgörüsüzlük ve ayrımcılıkla’ suçladığı AB'ye karşı izlenecek 7 aşamalı tepki planını açıkladı.

Lüksemburg zirvesinin sonunda yayınlanan bildiri ile Türkiye'ye yapılan önerilerin ‘Kabul edilmesi mümkün olmayan ve art niyetli siyasi koşullara’ bağlandığını, bunun ‘rencide edici’ olduğunu vurgulayan Yılmaz, AB için oldukça ağır ifadeler kullanarak ‘‘Türkiye'nin yerinin olmayacağı tek Avrupa Topluluğu kendisini ayrımcılık ve hoşgörüsüzlük temelinde tanımlayıp sınırlayan bir Avrupa Topluluğu'dur’’ diye konuştu.

Yılmaz'ın açıklamalarına göre, AB'ye karşı bundan sonra izlenecek politika şu aşamalardan oluşuyor:

1- İlişki sürecek ama...

Türkiye, Lüksemburg'da alınan olumsuz kararlara rağmen, AB ile bütünleşme iradesini sürdürmeye devam edecektir, ama...

2- Koşulları reddediyoruz

İlişkilerin geliştirilmesi için yapılan öneriler reddedildi. Bu çerçevede Türkiye, ilk toplantısını Mart ayında yapacak Avrupa Konferansı sürecine katılmayacak.

3- Başvuru gündemden düştü

Türkiye ile AB arasındaki ilişkiler, bundan böyle sadece 1963 yılında imzalanan Ankara Antlaşması çerçevesinde yürütülecek. Bu antlaşma, Türkiye'nin üyeliğini koşullara bağlamazken, sadece üyelik için izlenecek süreci içeriyor. Türkiye'nin 1987'de yaptığı tam üyelik başvurusunun ‘Ankara anlaşması sürecinden bağımsız’ olduğunu belirten Yılmaz, ‘‘Türkiye tam üyelik müracaatını, diğer Avrupalı ülkelerle aynı kriterlere göre değerlendirileceği beklentisi ile yapmıştır’’ dedi

4- Siyasi diyalog kesiliyor

Türkiye, AB'nin tam üyelik için insan hakları, Kıbrıs ve Yunanistan'la ilişkiler koşullarını öne sürmesi nedeniyle, AB ile bu konulardaki tüm siyasi diyaloga da son veriyor.

5- GB geliştirilmeyecek

Türkiye, AB söz verdiği mali yardımları yapmadan, Gümrük Birliği (GB) konusunda da adım atmama kararı aldı.

6- KKTC ile bütünleşme

Türkiye, AB'nin Kıbrıs Rum Yönetimi ile üyelik müzakerelerine başlama kararına karşılık, KKTC ile başlattığı entegrasyon sürecini de hızlandıracak. Bu çerçevede ekonomik bütünleşme sürdürülürken, ortak savunma doktrini de oluşturulacak.

7- NATO'da veto iması

Başbakan Yılmaz, hükümetin NATO ve AB genişlemesi arasında bir bağ kurmadığını vurguladı, ancak ‘‘Takdir edersiniz ki, bu konuda nihai merci TBMM'dir’’ diyerek, Meclis'in NATO'nun genişlemesini veto edebileceği mesajını verdi.

AB'YE ALTI AY SÜRE

AB'ye, zirveden çıkan kararı düzeltmesi için 6 aylık süre tanındı. Bu süre içinde AB'yle siyasi konularda hiçbir temas yapılmazken, ‘Türkiye konusundaki kararı İngiltere zirvesinde düzeltin’ mesajı verilecek. Haziran ayında yapılacak bir sonraki AB zirvesinde de Türkiye'nin adaylık beklentisi karşılanmazsa, ilişkilerin GB dahil, daha da daraltılması gündeme gelebilecek.

Ancak bu arada, Türkiye'deki insan hakları ve demokratikleşme konusundaki ilerlemeler sürdürülecek. Yılmaz, bu konuda ‘‘Avrupa'nın hiçbir ülkesinde Türkiye kadar yaygın bir terör olgusu yaşanmamaktadır. Ama Türkiye bölücü terörü kontrol altına aldığı gibi, insan haklarında da yapması gereken, bu nedenle yapmakta geciktiği iyileştirmeleri en kısa sürede yapmak iradesindedir’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!