Abhazya'da Başbakan'a güvensizlik oyu

Güncelleme Tarihi:

Abhazyada Başbakana güvensizlik oyu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2014 01:10

Gürcistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Abhazya’da hükümet binalarını kuşatan muhalefet, yönetimin istifasını istiyor. Muhalif göstericiler, yolsuzluk ve otoriterleşme nedeni ile eleştirdikleri yönetime karşı iki gündür eylemlerini sürdürüyor.

Haberin Devamı

Abhazya parlamentosunda yapılan oylamada, Başbakan Leonid Lakerbaya güvensizlik kararı çıktı. Parlamento Cumhurbaşkanı Aleksandr Ankvab’ın da istifasını istiyor. Parlamentoda bulunan 21 milletvekilinden 20’si Lakerbaya’ya güvensizlik oyu verirken, Ankvab’ın da istifasını istedi. Abhazya parlamentosunda 35 milletvekili görev yapıyor.

Abhazya Cumhurbaşkanı Ankvab’ın da istifa ettiği yönündeki haberler ise yalanlandı. Basına konuşan Ankvab, mevcut krizden çıkış için çalıştıklarını, Rusya’dan gelen Kremlin danışmanı Vladislav Surkov ve Güvenlik Konseyi Sekreter Yardımcısı Raşid Nurgaliyev’le konuyu masaya yatırdıklarını söyledi.

Parlamentonun güvensizlik kararı vermesinin tam bir istifa anlamına gelmediğini, kararın kendisinde olduğunu savunan Ankvab, “Ben başbakanı görevden almayacağım. Parlamentoda oylamaya katılmayan vekillerle görüşeceğim. Diğer siyasi grupları dinleyeceğim. Muhalefeti de anayasal çerçevede hareket etmeye davet ediyorum?” dedi.

Ankvab’ın istifa etmemesini eleştiren muhalefet ise, Cumhurbaşkanını koltuğuna yapışıp kalmakla suçladı. Muhalif liderlerden Sergey Şamba, “Geri dönüşü olmamasına rağmen koltuğunu bırakmıyor?” eleştirisi getirdi. Göstericileri itidalli olmaya çağıran Şamba, herhangi bir provokasyon konusunda da temkinli olmalarını istedi. Ankvab’ın istifa etmesi durumunda 3 ay içinde Abhazya’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması planlanıyor.

Abhazya muhalefeti Rusya ile ilişkilerde yeni bir işbirliği anlaşmasının imzalanmasını talep ediyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Abhazya’da patlak veren siyasi sorunu yakından takip ettiklerini, yasal çerçeve içinde krizin aşılması gerektiğini ifade etti.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından 1992-1993’de Gürcistan’la savaşa girerek tek taraflı olarak ayrıldı. 2008’de Rusya ile Gürcistan arasında patlak veren savaşın ardından, Güney Osetya ve Abhazya bağımsızlıklarını ilan etti. İki ülkeyi Rusya’nın dışında birkaç ülke daha tanıdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!