ABD'nin ayrılıkçı kasabası

Güncelleme Tarihi:

ABDnin ayrılıkçı kasabası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD'nin Kanada sınırındaki bir balıkçı kasabası, federal hükümet tarafından hakları yeterince korunmadığı gerekçesiyle yasal yolları kullanarak ABD'den ayrılmak istiyor. Kanada ile yaşanan balık ihtilafı yüzünden mağdur durumda bulunan Angle kasabası halkı, ‘Ya Washington, Kanadalılar’la oturup bu sorunu çözer, ya da biz ayrılmak üzere Kongre'ye başvururuz' diyorlar.

Minnesota eyaleti sınırları içinde kalan ve geçimini balıkçılıkla sağlayan Angle kasabası, Kanada'nın Ontario eyalet yönetiminin kabul ettiği bir yasa yüzünden zor durumda. Bu yeni yasaya göre büyük bölümü Kanada sınırları içinde kalan Lakewood gölünün karşı yakasındaki Angle kasabasının balık avlama kotası bulunmuyor.

Ayrılıkçı hareketin önderi olan Grumpy's adlı barın sahibi Gary Dietzler, Ontario eyaletinin kabul ettiği yasanın, ABD ile Kanada arasında yapılmış asırlık anlaşmalara aykırı olduğunu belirterek şöyle diyor:

‘Biz aptal değiliz. Onun için illegal bir iş yapmak istemiyoruz. Kanada yük treninin yolunu keserek oturma eylemi yapacaktık. Ancak FBI tarafından uyarılınca vazgeçtik. Biz yasal prosedüre uyuyoruz. Ayrılmamız için gerekli anayasa değişikliği talebini Kongre üyesi Peterson’a ilettik. Aslında Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'ın, Kanadalı meslektaşıyla beş dakika oturup bu meseleyi çözmesi daha ucuza gelir.' Angle halkı balık kotasına sahip olabilmek için Kanada'ya iltihak etmek istiyor, ancak bu işin yasal yolu o kadar kolay değil. Angle'ın anayasa değişikliğiyle ABD'den ayrılması için, Kongre'nin üçte ikisinin onayı ve bir referandum sonucu 50 eyaletin dörtte üçünün ‘evet’ oyu gerekiyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!