ABD'den zirve yorumu: Erdoğan ve Biden bu fırsatı dört gözle bekliyor

Güncelleme Tarihi:

ABDden zirve yorumu: Erdoğan ve Biden bu fırsatı dört gözle bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2021 07:00

ABD’li yetkili Jake Sullivan, 14 Haziran görüşmesi için “Biden ve Erdoğan, ilişkilerin tüm boyutlarını gözden geçirmek için bu fırsatı değerlendirmeyi dört gözle bekliyor” dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden’ın 14 Haziran’da NATO zirvesi çerçevesinde yapacağı ikili görüşmeyle ilgili Washington’dan açıklama geldi. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD Başkanı Joe Biden’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı iyi tanıdığını belirterek “Biden ve Erdoğan, ilişkilerin tüm boyutlarını gözden geçirmek için bu fırsatı değerlendirmeyi dört gözle bekliyor” açıklamasında bulundu.

KAPSAMLI BİR GÜNDEM

Sullivan, Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki’nin önceki gün düzenlediği günlük basın toplantısına konuk olarak Biden’ın 10 Haziran’da başlayacak Avrupa gezisinin detaylarını anlattı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sullivan, Erdoğan-Biden görüşmesiyle ilgili olarak “İki liderin, Doğu Akdeniz, Suriye, İran, Dağlık Karabağ gibi bölgesel konularda geniş ve kapsamlı bir gündemleri olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

KRİTİK BAŞLIKLAR MASADA

Türkiye’nin, Afganistan’daki müzakereler ve diplomasi konusunda oynayacağı rolün de görüşmede gündeme geleceğini kaydeden Sullivan, iki ülkenin farklılaştığı konu başlıklarının da toplantıda gündeme geleceğini belirtti. Ankara ve Washington hattında özellikle Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi alması nedeniyle yaptırım başlatması, ABD’nin Suriye’de terör örgütü PKK/YPG ile işbirliği yapması gibi kritik başlıklar bulunuyor.

BIDEN’IN İLK YURTDIŞI GEZİSİ

- Biden, başkan olarak ilk yurtdışı ziyaret programı kapsamında 9-16 Haziran’da İngiltere, Belçika ile İsviçre’ye gidecek ve 14 Haziran’da NATO Zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelecek.
- 11-13 Haziran’da İngiltere’de G7 Liderler Zirvesi’ne katılacak.
- 14 Haziran’da NATO Zirvesi’ne katılmak üzere 13 Haziran’da Belçika’nın başkenti Brüksel’e geçecek.
- 15 Haziran’da Brüksel’deki ABD-AB Zirvesi’ne katılacak olan Biden, 16 Haziran’da ise Cenevre’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!