ABD'den Rusya'ya 'S-300' tepkisi

Güncelleme Tarihi:

ABDden Rusyaya S-300 tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2015 08:54

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Rusya'nın İran'a S-300 hava savunma sistemlerini teslim etme kararını "yapıcı" bulmayarak, "İran'ın bölgedeki istikrarsızlaştırıcı rolü göz önünde bulundurulduğunda, bu satışların yapılması için şu anda zamanın uygun olmadığını" söyledi.

Haberin Devamı

Harf, günlük basın toplantısında konuyla ilgili soru üzerine, bu satışla ilgili kaygılarını daha önce de dile getirdiklerini hatırlattı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı telefon görüşmesinde, konuyu gündeme getirdiğini belirten Harf, "Rusya'nın bu konuda adım atmasının, şu zamanda yapıcı bir yaklaşım olmadığını düşünüyoruz" dedi.

P5+1 ülkeleriyle İran arasındaki müzakerelerde Rusya ile çok yakından çalıştıklarını dile getiren Harf, konunun müzakerelere etkisinin olacağını sanmadığını, bu ikisinin birbirinden farklı konular olduğunu kaydetti.

Harf, bir soru üzerine, Rusya'nın bu kararının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İran yaptırımlarının ihlaline yol açmadığını bildirdi

Bu satıştan neden kaygı duyduklarına yönelik soru üzerine de Harf, "İran'ın, Yemen, Suriye, Lübnan gibi yerler dahil bölgedeki istikrarsızlaştırıcı rolü dikkate alındığında, bu tarz sistemlerin satılmasının zamanı değil" diye konuştu.

Haberin Devamı

Harf, Rusya'nın, İran ile petrolle diğer materyallerin değişimini yapacağına yönelik açıklamasının İran'a yaptırımların ihlali anlamına gelip gelmediğine yönelik soru üzerine de konuyla ilgili detaylara baktıklarını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, S-300 hava savunma sistemlerinin İran'a teslimatı, Rusya topraklarından bu ülkeye transit geçişi, Rus gemi ve hava araçlarıyla taşınmasına yönelik yasağı iptal etmişti. Putin'in imzaladığı kararname, Rusya'nın 22 Ekim 2010'da İran'a silah teslimatının askıya alınmasına yönelik kararından S-300'lerin olduğu kısmı çıkarttı.

Rusya ve İran, 2007 yılında S-300 hava savunma sistemi satışı konusunda anlaşma imzalamıştı. ABD ve İsrail, anlaşmaya sert tepki göstermişti. Rusya, 2010'da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İran'a yönelik silah ambargosu kararı almasının ardından, S-300 anlaşmasını tek taraflı askıya aldığını açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!