ABD'den PKK’lıları yakalatana ödül

Güncelleme Tarihi:

ABDden PKK’lıları yakalatana ödül
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2018 22:50

ABD Dışişleri Bakanlığı, terör örgütü PKK’nın elebaşlarından Murat Karayılan’ın başına 5 milyon dolar ödül koydu. ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matthew Palmer’ın Ankara’ya ziyaretinden sonra açıklanan karara göre, örgütün lider kadrosundaki Cemil Bayık için 4, Duran Kalkan için de 3 milyon dolar para ödülü koyuldu.

Haberin Devamı

KİMLİK YA DA YER TESPİTİ BİLGİLERİ

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Amerika Birleşik Devletleri, NATO müttefikimiz Türkiye ile terörle mücadele alanında yürüttüğü işbirliğine değer vermektedir. Ziyaretim kapsamında, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın “Rewards for Justice (Adalet için Ödül)” programının PKK terör örgütüne mensup üç üst düzey ismi hedef aldığını duyurmaktan mutluluk duymaktayım. ABD Dışişleri Bakanlığı, söz konusu PKK’lıların kimlik ya da yer tespitini mümkün kılacak bilgiler karşılığında para ödülü verilmesini onaylamıştır. Buna göre, Murat Karayılan için (5 milyon Amerikan dolarına kadar), Cemil Bayık için (4 milyon Amerikan dolarına kadar) ve Duran Kalkan için (3 milyon Amerikan dolarına kadar) ödül verilecektir. ABD Dışişleri Bakanlığı, PKK’yı 1997 yılında Göçmenlik ve Uyruk Kanunu’nun 219. bölümü uyarınca yabancı terör örgütü olarak kabul etmiştir. ABD hükümeti, 2001 yılında PKK’yı 13224 sayılı Başkanlık Kararnamesi uyarınca Küresel Terör Unsurları listesine almıştır.”

Haberin Devamı

ABD tarafından başına ödül koyulan terör mensuplarının yayınlandığı ‘rewardsforjustice.net’ internet sitesinde terör örgütü elebaşlarının terör faaliyetleri hakkında bilgi verildi.

Murat Karayılan için, “Halk Savunma Güçleri’nin (HPG) başıdır ve PKK’nın üst düzey yöneticisidir. ABD Hazine Bakanlığı’nın listesindedir” denildi ve Türkiye’de terör eylemlerini kışkırtmakla suçlandığı belirtildi.

Cemil Bayık için, “PKK’nın üst düzey yöneticisi, kurucu üyesi ve yürütme komitesi üyesidir. ABD Hazine Bakanlığı’nın listesindedir” denildi.

Duran Kalkan için, “PKK’nın yürütme komitesinin üyesi ve üst düzey bir lideridir. Aralık 2009’da 7 Türk askerinin öldüğü eylemin sorumlusuydu. ABD Hazine Bakanlığı’nın listesinde o da bulunuyor” ifadesine yer verildi.

TÜRKİYE 4 MİLYON TL ÖDÜL KOYMUŞTU

Metinde, PKK’nın terör eylemleri de anlatılarak “PKK, Türk yetkilileri, polisi ve güvenlik güçlerini hedef alıyor, fark gözetmeksizin sivilleri yaralıyor ve öldürüyor” denildi. 3 terörist, İçişleri Bakanlığı’nın arananlar listesinde ‘Kırmızı’ kategoride 4 milyon TL ödülle aranıyordu. m DIŞ HABERLER

Haberin Devamı

ANKARA MEMNUN AMA TEMKİNLİ: ZAMANLAMAYA DİKKAT

ABD’nin üç PKK’lı elebaşı için toplam 12 milyon dolar ödül koyması, Ankara’da olumlu bulunurken, temkinli davranılması gerektiğine de özellikle vurgu yapıldı. Bu kapsamda, ABD’nin bu sürpriz hamlesinin zamanlamasına dikkat çekildi. Zamanlamayla, ABD’nin Menbiç’te TSK ile ortak devriyeye başlanılmasının hemen ardından, ana bileşenini PYD/YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri ile de Türkiye’nin hassasiyet gösterdiği Fırat’ın doğusu sınırları güzergâhında devriye yapmasına işaret edildi.

Zamanlamada dikkat çekilen bir diğer konu da, ABD’nin İran’a ambargo başlatması oldu. ABD’nin İran konusunda Türkiye’yi tam olarak yanına çekme hamlesi olabileceği ihtimali gözardı edilmedi.

Haberin Devamı

Ankara’da ortaya atılan bir diğer değerlendirme, “ABD’nin Suriye’de PYD/YPG’yi PKK’dan ayrıştırma hamlesi” oldu. Bunun ileride Irak’ın kuzeyinde olduğu gibi Suriye’nin kuzeyinde de özerk bir Kürt bölgesi yaratılmasına yol açabileceği ileri sürüldü.(Uğur ERGAN / ANKARA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!