‘ABD’den Olumlu sinyal almaya başladık’

Güncelleme Tarihi:

‘ABD’den Olumlu sinyal almaya başladık’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2016 21:11

Fetullah Gülen’in iadesiyle ilgili Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, darbe girişimine ilişkin dosyanın hazırlanma aşamasında olduğunu, ABD’den de bu konuda olumlu sinyaller almaya başladıklarını dile getirdi. Çavuşoğlu, konu ile ilgili ABD Adalet Bakanlığı’ndan bir heyetin 23-24 Ağustos’ta Türkiye’de görüşmeler yapacağını da kaydetti.

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fetullah Gülen’in ABD’den iadesi ile ilgili olarak Washington’dan olumlu sinyaller almaya başladıklarını söyledi. Çavuşoğlu, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile bakanlıkta baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından dün düzenlenen ortak basın toplantısında soruları yanıtladı. Gülen’in iadesiyle ilgili sürecin devam ettiğini, darbe girişimine ilişkin dosyanın hazırlanma aşamasında olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, ABD’den de bu konuda olumlu sinyaller almaya başladıklarını dile getirdi.

HEYET GELİYOR: Çavuşoğlu, ABD Adalet Bakanlığı’ndan bir heyetin 23-24 Ağustos’ta Türkiye’de görüşmeler yapacağını kaydetti. Bakan, ikisinden birinin Türkiye’ye geleceği söylenen ABD Başkanı Yardımcısı Biden ve Dışişleri Bakanı Kerry için “Ziyaretler henüz netleşmedi. Önerilen tarihler için biz ‘olur’ dedik. Henüz bir teyit gelmedi” dedi.

Haberin Devamı

32 DİPLOMAT FİRARİ: Bangladeş’ten kaçan diplomatla ilgili soruya karşılık Çavuşoğlu, “Bangladeş’te görev yapan üç memurumuzu geri çağırmıştık. İkisi ABD’ye kaçtı. Biri Türkiye’ye döndü. Bakanlığımızda göreve başladı. Merkezde görevlendirmek üzere toplam 208 diplomatik kariyer memurunu geriye çağırmıştık. Mazeretsiz izinsiz dönmeyen memur sayısı 32’dir” yanıtını verdi.

FİRARİ AMİRAL: Çavuşoğlu, ABD’ye sığınan Tümamiral Mustafa Zekir Uğurlu ile ilgili ise şunları söyledi: “Farklı bilgiler var. Bizdeki bilgiye göre amiral 30 Haziran’da casusluk davası için Türkiye’ye davet edilmiş. Uçağa binemediği hakkında ‘vertigo’ olduğuna dair bir rapor almış. Görevine son verildiğine dair karar 27 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanmış. Kendisinin 26 Temmuz’da NATO toplantısına iştirak ettiği ileri sürülüyor. Bizdeki veriler bunlar.”

‘TEBRİK EDERİM’: Türk halkının darbe gecesi duruşunun bölge halkları için iftihar olduğunu belirten İranlı Bakan Zarif ise “Türkiye halkını, gösterdikleri direnişten dolayı tebrik ederim” dedi. 

Bozdağ: ABD’den 4 uzman gelecek: Öte yandan Adalet Bakanı Bozdağ, Fetullah Gülen’in iade süreci çerçevesinde ABD’den 3’ü adalet bakanlığı, biri dışişlerinden olmak üzere 4 uzmanın 23-24 Ağustos’ta Türkiye’ye geleceğini açıkladı.

Haberin Devamı

ZARİF’E TEŞEKKÜR

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 15 Temmuz darbe girişiminde, kendisinin ve İran halkının verdiği destekten dolayı İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’e teşekkür etti. O gece kendisinin Samsun’da, Zarif’in de Tahran’da uyumadığını, Zarif’in kendisini gece boyu 4-5 kez ve ertesi günlerde de defalarca aradığını anlatan Çavuşoğlu, “Zarif o gece yurtdışından en çok görüştüğüm dışişleri bakanıydı” dedi.

ERDOĞAN VE YILDIRIM ZARİF’İ KABUL ETTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile bir araya geldi. Erdoğan, Zarif’i Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kabul etti. Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin darbe gecesi hiç uyumadığını bunu da telefonda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a söylediğini ifade etmişti. 1 Ağustos’ta yayınlanan haberde İranlı Tasnim ajansına mülakat veren Büyükelçi Tekin, Ruhani’nin darbe sonrası destek için aradığı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “sabaha kadar uyuyamadım” dediğini söylemişti. Türk Büyükelçi, “Ruhani darbe teşebbüsü sonrası Erdoğan’ı aradı. Sabaha kadar uyuyamadığını ve olayı takip ettiğini söyledi. İran’da devlet geleneği köklüdür, darbe meselesini ince şekilde takip etmiş. Başka ülke liderlerinin konuyu böylesi ince takip ettiğini zannetmiyorum” diye konuşmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!