ABD’den IŞİD’e 3-R’li savaş planı

Güncelleme Tarihi:

ABD’den IŞİD’e 3-R’li savaş planı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2015 21:01

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, ülkesinin IŞID’e karşı yeni mücadele taktiğini ‘3-R kampanyası’ diye tarif etti. Örgüte karşı yürütülen savaş bu üç unsur üzerinde odaklanacak. Bu ‘R’ler IŞİD’in Suriye’deki merkezi Rakka şehri, örgütün elinde olan Irak’ta Sünnilerin çoğunlukta olduğu El Enbar vilayetinin merkezi Ramadi ve Türkçe baskın anlamına gelen İngilizce “raid” kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor.

Haberin Devamı

ABD Savunma Bakanı Carter, yeni planın detaylarını Amerikan Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi’nde anlattı.      

DESTEĞE DEVAM: “Iraklı ortaklarımızın başarısı için kabiliyet ve ateş gücü desteğini vermeye devam etmeye istekliyiz” diyen Savunma Bakanı Carter, IŞİD’e karşı savaşın büyük ölçüde artık örgütün başkent ilan ettiği Suriye’deki Rakka kenti ile Irak’ın El Enbar vilayetinin merkezi Ramadi şehrine yoğunlaşacağını kaydetti. Carter, IŞİD’e karşı operasyon düzenleme yeteneğine sahip ortakların havadan ya da gerekirse karadan desteklenmesinden uzak durmayacaklarını söyledi. Obama yönetimi Suriye’ye kara gücü göndermeyi reddetmişti. Irak’ta ise yerel güçleri eğitme ve danışmanlık sağlama amacıyla 3 bin 500 asker bulunuyor. Geçen hafta Iraklı Kürtler ve Amerikan askerleri Kerkük yakınlarındaki Havice’de ortak operasyon düzenleyip IŞİD’in elindeki 69 tutsağı kurtarmıştı. Rusya’nın Suriye’deki operasyonları ile ilgili de konuşan Carter, “Rusya ile işbirliği yok. Navigasyonsuz bombalarla yüzde 90 muhalifleri vuruyorlar. Siviller ölüyor. Havada irtibat için acil hat kurduk” diye ekledi.

Haberin Devamı

OBAMA ONAYLAMIŞTI: Bu ayın başında Amerikan Washington Post gazetesi, ABD Başkanı Barack Obama’nın Genelkurmay Başkanı Joseph F. Dunford’un muhaliflere destekle ilgili tavsiyelerini onayladığını yazmıştı. Bu önlemler ABD silah ve cephanelerinin doğrudan Irak üzerinden karayoluyla birkaç ay önce IŞİD’i Suriye’nin Türkiye sınırındaki önemli alanlardan geri çekilmeye zorlayan Suriyeli Kürt ve Arap savaşçılara teslimini içeriyordu. Gazeteye göre Suriyeli Kürtlerin güneye yani IŞİD’in Suriye’deki merkezi Rakka’ya da ilerlemesi öngörülüyordu. New York Times da ABD’nin IŞİD’in Rakka kentine doğru muhalifler üzerinden büyük cephe açmaya hazırlandığını yazmıştı.

CIA: RUSLAR ESAD’I ÖNGÖRMÜYOR

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı Direktörü John Brennan, Rusya’nın sonunda Esad’ın görevi bırakacağı Suriye’de siyasi bir geçiş süreci öngördüğünü söyledi. Brennan, “İfadelerine karşın ben Rusların Suriye’nin geleceğinde Esad’ı görmediklerine inanıyorum. Bence Ruslar, bir tür siyasi geçiş sürecinin gerekli olduğu Suriye’de askeri bir çözüm olmadığını anlıyorlar” diye konuştu.

Haberin Devamı

ORTAK NOKTA OPERASYONLAR ARTACAK

ABD özel kuvvetleri, 22 Ekim’de Kerkük kentine yakın Havice kasabasında rehineleri kurtarmak üzere Peşmergelerle birlikte bir nokta operasyonu düzenlemişti. 70 civarında rehinenin kurtarıldığı operasyonda ABD ordusu muharip güçlerini çektiği 2011’den bu yana Irak’taki ilk kaybını da vermişti. Operasyonda bir ABD askeri ölmüştü. ABD özel kuvvetleri 15 Mayıs’ta da Suriye’nin doğusundaki petrol zengini Deyr ez Zor’da IŞİD’in petrol işlerinden sorumlu Ebu Sayyaf adlı üyesinin öldürüldüğü bir nokta operasyonu düzenlemiş, bazı örgüt üyelerini de yakalamıştı. ABD, işte ortaklarıyla bu tür baskınlar düzenlemeyi hedefliyor.

  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!