ABD'de sonuçlar mahkeme kararıyla pazartesiye

Güncelleme Tarihi:

ABDde sonuçlar mahkeme kararıyla pazartesiye
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

Tam bir skandala dönüşen ABD'deki başkanlık yarışı, yeni bir boyut daha kazandı. Florida Yüksek Mahkemesi'nin Demokratlar'ın başvurusu üzerine verdiği bir kararla Demokrat Parti, büyük bir avantaj sağladı. Mahkeme, bugün beklenen açıklamayı en erken 20 Kasım Pazartesi gününe erteledi. Böylece, Cumhuriyetçi aday Bush'a büyük avantaj sağlayacak olan elle sayılan oyların açıklanmasının erteleme kararı Demokratlara zaman kazandırmış oldu.

Florida Yüksek Mahkemesi'nin 7 üyesinin de Demokrat'lar tarafından bu göreve atanmış olması ise tartışmaların ve itirazların süreceği konusunda ipucu veriyor.

Florida Eyalet Mahkemesi, Florida Eyalet Bakanı Katherine Harris'in, Florida'nın 4 ilçesinin elle sayım sonuçlarını reddedebileceğine ve Harris'in bugün denizaşırı oyların sayımının tamamlanmasıyla birlikte eyalette kazananı duyurabileceğine karar vermişti.

Bu durum, Cumhuriyetçi Parti'nin adayı George W Bush'a büyük avantaj sağlıyordu. Ancak Demokrat Parti, bu mahkemenin kararına itiraz ederek, hemen Florida Yüksek Mahkemesi'ne temyiz başvurusunda bulundu. Yüksek Mahkeme de Harris'in kazananı açıklamasının ertelenmesine karar verdi.

Son duruma göre Florida'da, Cumhuriyetçi Parti başkan adayı ve Texas Valisi George W. Bush, Demokrat Partili rakibi Al Gore'un 652 oyla önünde görünüyor. Bush'un önüne geçmek için Gore'un, denizaşırı oyların yüzde 56'sını alması gerektiği belirtiliyor. Denizaşırı oyların sayısının en fazla 2500 olabileceği tahmin ediliyor.

Demokrat Parti, Broward, Miami-Dade ve Palm Beach ilçelerinde elle sayımın, makinanın okuyamadığı bazı oyları tespit etmede yardımcı olacağını ve Gore'un bu şekilde başkanlığı kazanabileceğini savunuyor. Bush kampanyası sorumluları ise elle sayımda yolsuzluktan endişe ettiklerini belirtiyor.

Eğer Florida Yüksek Mahkemesi, Pazartesi günü Harris'in elle sayımları görmezden gelmesine izin verirse Gore kampanyasının yeni davalarla ortaya çıkması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!