ABD'de manyak saldırgan şoku

Güncelleme Tarihi:

ABDde manyak saldırgan şoku
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ruh hastası bir sabıkalının elini kolunu sallayarak ABD'nin en iyi korunan yerlerinden biri olan Kongre binasını basması, iki polisi öldürüp bir kişiyi yaralaması Amerikan kamuouyunu şaşırttı. ‘Kongre halka kapatılsın’ diyenlerle, ‘bu demokratik açıklığa ters düşer’ diyenler arasında tartışma başladı.

ABD'nin başkenti Washington'da, silahlı bir manyağın, olağanüstü güvenlik önlemleriyle korunan Capitol Hill'deki Kongre binasını basıp, iki polisi öldürmesi, ABD'yi şok etti.

Saldırganın Kongre'ye elini kolunu sallaya sallaya girmesi, kamuoyunda güvenlikle ilgili soru işaretleri yaratırken, binanın turistlere ve ziyaretçilere kapatılması yolunda tartışmalar da başladı. Ancak yönetim çevreleri ve yetkililer, ABD gibi bir ülkenin yönetildiği böylesine önemli bir merkezin halka kapatılmasının düşünülemeyeceğini vurguluyorlar. Yetkililer, Kongre'nin geleneksel açıklığına gölge düşürülemeyeceğini ifade ediyorlar.

Dehşet verici olayın nasıl meydana geldiği de ortaya çıkıyor. Baskın, önceki gün öğleden sonra yerel saatle 15.40 sıralarında meydana geldi. Kongre binasının doğu kapısından giren 42 yaşındaki Russel Weston yakalanmamak için güvenlik dedektörünün etrafından dolaştı. Weston'ı farkeden polis memuru Jacob Chesnut, dedektörden geçmesi için uyardı. Uyarıyla birlikte silahına davranan Weston, etrafa mermi yağdırmaya başladı.

Manyağın kurşunlarına hedef olan Chesnut, hemen can verdi. Ardından, binadaki insanlar ve turistler panik içinde kaçışırken, bir polis memurunu daha öldüren ve bir turisti de ağır biçimde yaralayan Weston, koşarak Cumhuriyetçi Parti'nin önde gelen liderlerinden Tom DeLay'in ofisine yöneldi. Ancak karşısına çıkan bir güvenlik görevlisi tarafından vurularak ağır yaralandı. Yaralı katil kıskıvrak yakalanırken, polis binadakileri derhal tahliye etti.

Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra dün yeniden açılan binada, ölen polis memurları için bayraklar yarıya indirildi. Kongre binası daha önce de saldırılara hedef olmuştu. 1954 yılında Porto Rikolu silahlı bir milliyetçi binayı basmış, 1983 yılında ise bombalı saldırı düzenlenmişti.

Paranoyak olduğu bildirilen Weston'ın, daha önce Başkan Bill Clinton ve Pentagon'a yönelik tehditlerde bulunduğu ve Gizli Servis'in bilgisayarlarında kayıtlı olduğu bildirildi. Weston'ın Montana'da bir arazisi bulunduğu ve bir süre önce babasıyla tartıştığı, tartışmanın da, silahlı saldırganın, çiftesiyle çok sayıda kediyi öldürmesinden kaynaklandığı bildirildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!