ABD'de 'Kızılderililer' ismine iptal

Güncelleme Tarihi:

ABDde Kızılderililer ismine iptal
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2014 09:47

ABD Patent Ofisi, Kızılderililer anlamına gelen Washington “Redskins” Amerikan futbolu kulübünün isim tescilini iptal etti.

Haberin Devamı

ABD Patent Ofisi, Redskins isminin, “Kızılderilileri aşağılayıcı” olduğu gerekçesiyle böyle bir ticari marka olamayacağına karar verdi. Ofis, marka isimlerinde aşağılayıcı ve saldırgan dil kullanmasını yasaklayan federal yasalar gereği, Yerli Amerikalılar adına davacı olunması nedeniyle Amerikan futbolu kulübü Washington Redskins üzerine kayıtlı altı isim tescilinin iptali yoluna gitti.

ABD Patent Ofisi'nin Marka Dava ve Temyiz Kurulu'nun açıklamasında, “Davada, bizden önceki kanıtlara dayanarak karar verdik. Bu isim kayıtları iptal edilmeliydi. Çünkü isim haklarının kaydedildiği zamanlarda yerli Amerikalılar için aşağılayıcıydı” ifadelerine yer verildi.

Marka isminin iptali için takıma karşı dava açan Amanda Blackhorse ise şunları kaydetti:

“Kurulun bizim isteğimiz doğrultusunda karar vermesinden çok mutluyum. Bu, Yerli Amerikalılar için ve bütün Amerikalılar için büyük bir zafer. Dava dilekçesini sekiz yıl önce doldurmuştuk ve o zamandan beri zor bir savaş oldu.”

İsim tescilinin iptali Redskins kulübünün ismini değiştirmesi gerektiği anlamına gelmeyecek ancak bu doğrultuda baskıların artmasına neden olacak. İsim tescili aynı zamanda kulübün veya Amerikan Futbol Ligi'nin (NFL) tişört veya forma gibi ürün satışlarından kazandığı paranın kısıtlanmasına neden olacak.

Haberin Devamı

Marka Dava ve Temyiz Kurulu, 1992 yılında açılan bir davanın parçası olarak 1999 yılında takımın ticari marka korumasını feshetmişti. Federal mahkeme daha sonra “teknik bir nedenle” temyizde kararı bozmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!