ABD'de başkanlık yarışında seviye bel altına indi

Güncelleme Tarihi:

ABDde başkanlık yarışında seviye bel altına indi
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2016 11:43

ABD'de 8 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri için ön seçim devam ederken, Cumhuriyetçi Parti aday adayları arasında rekabet iyice dibe vurdu.

Haberin Devamı

Emlak zengini Donald Trump, rakibi Florida Senatörü Marco Rubio’nun Pazar günü Virginia’da yaptığı, “Bana sürekli Küçük Marco diyor. İtiraf edeceğim ki benden daha uzun. 1 metre 88 santimetre kadar… Ama benim anlamadığım neden elleri 1 metre 58 santimetre birinin ölçüleri gibi” açıklamasına akılalmaz bir düzeysizlikle yanıt verdi.

Dün Cumhuriyetçi Parti adaylarının katıldığı Fox News yayınında Rubio’nun eleştirilerine cevap veren Trump, elleriyle ilgili bir sorunu olmadığını belirterek, şunları söyledi:

“Şu ellere bakın, küçük mü bunlar? ‘Eğer onlar küçükse başka bir şey de küçük olmalı’ diye ellerime göndermede bulundu. Sizi temin ederim ki hiçbir problem yok.”

ABDde başkanlık yarışında seviye bel altına indi


BEN CARSON TARTIŞMAYA KATILMADI


Amerikan Fox News kanalında Detroit'ten canlı yayınlanan program Cumhuriyetçi aday adaylarından emlak milyarderi Donald Trump, Teksas Senatörü Ted Cruz, Florida Senatörü Marco Rubio ve Ohio Valisi John Kasich katıldı.

Diğer bir aday adayı eski beyin cerrahı Ben Carson, ön seçim sürecinde aldığı kötü sonuçlara işaret ederek yarıştan çekilebileceği sinyalini vermiş ve tartışmaya katılmayacağını duyurmuştu.

Haberin Devamı

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; başından sonuna kadar Trump ile rakipleri arasında bir "söz düellosu" şeklinde geçen programda, Trump'ın kullandığı dil, göçmenler ve ön seçim sonuçları gibi konularda tartışmalar yaşandı.

Gerek rakiplerinin, gerekse programın moderatörlerinin zor soruları karşısında daha çok "savunmada" kalan Trump, program boyunca yarım saatten fazla konuşarak hakkındaki eleştirileri yanıtlamaya çalıştı.

ABDde başkanlık yarışında seviye bel altına indi


ROMNEY BANA YALVARMIŞTI

Gün içinde, Cumhuriyetçilerin önceki dönemdeki başkan adayı Mitt Romney'nin de hedefi olan Trump, canlı yayının başında Romney'ye cevap vererek, "Adaylığı sürecinde bana kendisini desteklemem için yalvarmıştı, şimdi kendisine ne oldu bilmiyorum" dedi.

Haberin Devamı

Bugüne kadarki göçmen politika önerileri ciddi eleştiri alan Trump, "ABD'ye daha fazla yetenekli yabancı göçmenin gelmesi gerektiğini" savundu.

Moderatörlerin zaman zaman ekrana getirdikleri ve Trump'ın belli konularda zaman içinde görüşlerinin değiştiğini gösteren videolar karşısında ünlü emlak milyarderi, "Liderler esnek olabilmeli" sözleriyle kendini savundu.

ABDde başkanlık yarışında seviye bel altına indi


DAHA AZ MÜLTECİ GELECEK SANMIŞTIM


Suriyeli mülteciler konusuna ilk başta olumlu bakan, ancak daha sonra görüşlerini değiştiren Trump, "Önceleri daha az mülteci geleceğini düşünüyordum; ancak öyle olmadığını fark edince fikrim değişti. Bu insanlar Suriye'de bir cehennemde yaşıyorlar, insani açıdan yardım etmek isterim, ancak bizim de çözmemiz gereken problemlerimiz var" dedi.

Haberin Devamı

Rubio, başkan olması halinde IŞİD'le mücadele için Irak, Suriye ve Libya'ya daha fazla asker göndermekte tereddüt etmeyeceğini ifade ederek, "Bu örgüt nerede faaliyet gösteriyorsa peşinden gitmeliyiz" dedi.

Aynı konuda Kasich ise Libya'nın önceki lideri Muammer Kaddafi'nin ABD tarafından devrilmesinden sonra ülkenin karıştığını ve IŞİD için elverişli bir yer haline geldiğini anlattı. ABD'nin Ortadoğu'daki müttefiklerini daha fazla desteklemesi gerektiğini belirten Kasich, aksi halde IŞİD'le mücadelenin eksik kalacağına işaret etti.

ABDde başkanlık yarışında seviye bel altına indi


TRUMP SADECE SÖYLEM ÜRETİYOR


Daha önceki bir tartışmada "teröristlere illegal bazı işkence yöntemlerinin uygulanabileceğini" dile getirdiği ve ordu sözcülerinin bunu reddettikleri hatırlatılan Trump, "Eğer ben başkan olursam ordu benim sözlerimi reddetmeyecektir" dedi.

Haberin Devamı

Cruz da, "Eğer bir kişi gidip IŞİD'e katılıyor ve ABD'ye karşı cihat ilan ediyorsa kendi ölüm fermanını imzalamış demektir" ifadelerini kullandı.

Trump'ın sadece söylem ürettiğini, ancak Amerika'nın gerçek çözümlere ihtiyacı olduğunu savunan Cruz, "Her şeyi daha iyi hale getireceğim demek kolay; ancak soru şu: Amerika'yı büyük yapacak prensipleri anlıyor musunuz?" şeklinde konuştu.

Programın sonunda her bir aday adayı, partinin başkan adayı kim olursa olsun onu destekleyeceklerini açıkladılar.

10 EYALET 'TRUMP' DEDİ

Şubat ayı başındaki ilk ön seçimde Iowa'da en önemli rakibi Cruz'a kaybeden Trump, geçen ay içinde yapılan New Hampshire, Güney Carolina ve Nevada ön seçimlerini kazanarak "Süper Salı" olarak bilinen 1 Mart'ta 11 eyaletteki ön seçimlere moralli girmişti.

Haberin Devamı

Süper Salı'da elde ettiği yedi ön seçim galibiyetiyle toplamda 10 eyalette Cumhuriyetçi seçmenin tercihi olan Trump, sadece dört eyalette kazanan Cruz ve bir eyalette kazanan Rubio karşısında yarışı açık ara önde götürüyor. Cumhuriyetçi Partinin bir sonraki ön seçimleri 5 Mart'ta Kansas, Maine, Louisiana ve Kentucky eyaletlerinde devam edecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!