ABD’ye girişte fişleme başladı

Güncelleme Tarihi:

ABD’ye girişte fişleme başladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2004 02:08

ABD'ye vizeyle gelen yabancıların, sınır kapılarında parmak izlerinin alınması ve fotoğraflarının çekilmesi uygulamasına dün resmen başlandı.

Yurtiçi Güvenlik Bakanı Tom Ridge, uygulamayı dün Georgia Eyaleti'nin Atlanta kentinde sabah saat 06.30 (TSİ 13.30) itibariyle resmen başlattı. 380 milyon dolarlık güvenlik önlemi çerçevesinde, 155 havalimanı ve 14 denizden giriş noktasında fişleme yapılacak.

Çoğu Avrupa olmak üzere vizesiz giriş yapan 27 ülke vatandaşları için bu uygulama geçerli olmayacak. Japonya, Kanada ve Avustralya da vizesiz ülkelere dahil. ABD, Türkiye'ye vize uyguladığı için Türk vatandaşları da ABD'ye girişte fişlenecek. ‘Bio-Matrix’ diye adlandırılan vize sistemi, 14-79 yaş arasındakilere uygulanacak. Yeni uygulama yeşil ve gri pasaportlar için geçerli olacak, Kırmızı pasaport taşıyanlar ise bu uygulamanın dışında olacak.

Mürekkepsiz parmak izi alma ve dijital fotoğraf makinasıyla çekimin, öncelerde 60 ile 90 saniye süren mülakata 10-15 saniye daha ekleyeceği belirtiliyor. Yeni uygulamayla pasaport kontrolü sırasında alınan parmak izi, vizedeki parmak iziyle karsılaştırılacak. Ancak sistemde yüzde 1 civarında hata payı olduğu kabul ediliyor. Parmak izleri, bilinen teröristlerin ve şüpheli kişilerin parmak izleriyle de otomatik karşılaştırılacak. Vizeli yolcunun çekilen fotoğrafı da arşivlenecek.

Vize başvurusunda bulunacak kişi, gişelerin önüne konulan özel cihazlarda lazer ışınlı parmak izi verecek. Dışarıya kırmızı renkli görüntü veren bu cihazların üzerine sağ ve sol el işaret parmakları konularak iz alınacak. İzler, başvurunun yapıldığı yerden elektronik sistem aracılığıyla ABD Dışişleri Bakanlığı, sınır kapıları ve diğer ilgili birimlere gönderilecek. Yeni yöntem, daha önce ABD vizesi almış ve vize sürelerinin geçerliliği bulunan kişiler için uygulanmayacak. Bu kişiler vizelerinin süresi bitene kadar ABD'ye giriş yapabilecekler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!