ABD, Taliban'ı vurabilir

Güncelleme Tarihi:

ABD, Talibanı vurabilir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Radikal İslamcı Usame bin Ladin'in ABD çıkarlarına yönelik yeni bir saldırı planı yaptığı belirtilirken, ABD'nin de bu azgın teröristi Afganistan'da barındıran şeriatçı Taliban'ı vurma senaryoları hazırlıyor.

GÜVENLİK uzmanlarının ‘bir numaralı terörist’ ilan ettiği Usama Bin Ladin'in Afganistan'da bulunduğu Taliban tarafından da kabul edilmişti.

ABD başkentindeki gözlemciler, Bin Ladin'in, 30 ülkeye yayılmış bir terör ağının başında olduğunu ve ‘her an ve her yerde’ vurabileceğini kaydettiler. Kongre Araştırma Servisi'nden (CRS) İslamcı terör uzmanı Kenneth Katzman, Usama Bin Ladin'in ABD sınırları içinde bile vurabileceğini kaydetti.

CIA ve FBI gibi istihbarat ve güvenlik kurumları, Bin Ladin'in, Ortadoğu'daki bir ABD üssüne ya da Afrika'daki bir temsilciliğe karşı eylem düzenleyeceğine inanıyorlar. Bir başka terör uzmanı Chris Kozlow da, terör saldırısının planlandığını ve bombanın da hazır olduğunu belirtti.

Usama Bin Ladin, ABD'yi Ortadoğu'dan atmak ve Suudi Kraliyet yönetimini devirmek için cihat savaşı verdiğini ileri sürüyor.

Amerikan güvenlik kurumları, Bin Ladin'in Afganistan'daki yerini belirlemek için çalışırken, ABD Dışişleri yetkilileri, Afganistan'a yönelik bir askeri operasyonun ‘bir seçenek’ olarak masada olduğunu kaydettiler.

Bin Ladin, geçen yıl, ABD'nin Kenya ve Tanzanya'daki temsilciliklerine bombalı saldırılar düzenlemişti. Saldırılar, 224 kişinin ölümüne 5 bin kişinin de yaralanmasına yol açmıştı. Washington, başına beş milyon dolar (2.15 trilyon) ödül koyduğu Bin Ladin'in ABD'de ya da üçüncü bir yargı önüne çıkarılmasını istiyor.

Usama Bin Ladin'in, Suudiler dahil kendisine sempati duyan Arap işadamlarından 50 milyon dolar (21.5 trilyon) bağış topladığı da bildirildi. Riyad yönetiminin bile, sadece Suudi Arabistan'dan uzak durması amacıyla Bin Ladin'e para aktardığı ileri sürülüyor.

Bin Ladin'e yapılan bağışların, Dubai'deki bir bankada toplanarak aklandığı kaydedildi. ABD Dışişleri Bakanlığı, konunun araştırılması için BAE'ye bir ekip yollandığını duyurdu. BAE, Suudi Arabistan ve Pakistan'ın yanı sıra Afganistan'ın önemli bir bölümünü denetim altında tutan Taliban'ı tanıyor. Tahran yönetimi bile Taliban‘aşırılar’ diye tanımlıyor.

Bir Suudi olan Usama Bin Ladin'in, birçok şirketi bulunduğu ve bağışların bu şirketlerin hesaplarına aktarıldığı ifade ediliyor. ABD Başkanı Bill Clinton, Taliban'a karşı ticari ve ekonomik yaptırımlar başlatmıştı. Geçen yıl, Afrika'daki temsilciliklerine yönelik saldırıların ardından, ABD, Afganistan ve Sudan'ı füzelerle vurmuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!