ABD: Suudiler Hıristiyan düşmanı

Güncelleme Tarihi:

ABD: Suudiler Hıristiyan düşmanı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 1997 00:00

Haberin Devamı

ABD Kongresi'nin isteği üzerine Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Din Özgürlüğü Raporu'nda, Hıristiyan karşıtı tutumlarından dolayı başta Çin ve Suudi Arabistan olmak üzere bir çok ülkeye sert eleştiriler getirilirken, Türkiye'ye, bir kaç küçük eleştiri dışında olumlu yaklaşıldı.

Raporda, ‘‘Temmuz 1996'da kurulan Hükümet'' diye sözedilerek, Erbakan Hükümeti'nin dini azınlıklara çok olumlu bir işbirliği anlayışı ile yaklaştığı da vurgulandı.

Rapor'da Türkiye'deki durum şöyle anlatıldı:

‘‘Anayasa, Türkiye'yi inanç ve ibadet özgürlüğü tanıyan laik bir ülke olarak tanımlamaktadır. Hükümet, pratikte genelde bu yükümlülüklerini yerine getirmektedir. Türkiye nüfusunun yüzde 99'u Müslümandır. Yasaya göre dini törenler sadece ibadethanelerde yapılabilir. Türkiye laik bir ülke olmakla birlikte Müslümanlar için devlet okullarında din dersi mecburidir. Lozan anlaşmasına göre azınlık sayılan Rum, Ermeni ve Yahudiler İslami eğitimden muaf tutulmaktadır.''

İstanbul'da Patrikhane ve Katolik Kilisesine karşı girişilen bombalı saldırılara, polisin anında el koyduğu ve soruşturma başlattığı da belirtilen raporda özellikle Ermeni Patrikanesi'nin, aşırı İslamcı bazı grupların saldırgan tutumlarından şikayetçi olduğuna değinildi. Polisin bu tür şikayetler üzerine güvenlik önlemlerini hemen artırdığı da olumlu bir unsur olarak raporda yer aldı.

Kongre'nin isteği üzerine raporun Hıristiyanlık üzerine odaklandığını belirten Dışişleri Bakan Yardımcılarından John Shattuck, ‘‘Ancak şunu belirtmeliyim ki, Clinton Yönetimi din özgürlüğünü tüm dinler açısından tam olarak desteklemektir'' dedi.

Kongre'de fırkateyn girişimi

ABD yönetimi Türkiye'ye yönelik ‘‘örtülü silah ambargosu'' niteliğindeki politikasını nihayet değiştiriyor. Beyaz Saray, Türk-Amerikan ilişkilerini olumsuz etkileyen 3 fırkateyn ile 4 helikopterin teslimatı için bugün Kongre nezdinde girişimde bulunacak.

Ulusal Güvenlik Konseyi ile danışmalarını tamamlayan ABD Dışişleri Bakanlığı, uzun bir süredir Türk donanmasına teslim edilmeyen ‘‘Perry'' sınıfı 3 fırkateyn ile ‘‘Seahawk'' tipi 4 helikopter için Kongre'ye resmen bildirimde bulunacak. Pakette, fırkateynlerin silah ve destek sistemleri de yer alacak.

Amerikan Kongresi'ndeki Yunan lobisinin karşı çıkması sonucu, parası ödenen ve geçen yıl verilmesi gereken fırkateynler bir türlü teslim edilmiyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!