ABD Suriye’de kalıyor... O kararın perde arkası

Güncelleme Tarihi:

ABD Suriye’de kalıyor... O kararın perde arkası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2019 08:30

Trump’ın Suriye’deki ABD askerlerini tamamen çekme kararından çark etmesinin yankıları sürüyor. ABD basınına göre Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton, Pentagon ve Avrupalı müttefikler bu kararda etkili oldu.

Haberin Devamı

ABD yönetiminin önceki gün Suriye’den tamamen çekilme kararını revize ederek bu ülkede en az 200 asker bırakacağını bildirmesinin yankıları devam ediyor. Batı basını, kritik kararın Amerika’nın Avrupalı müttefiklerinin baskısı ile alındığını yazarken, ABD Başkanı Donald Trump, geri adım atmadığını, az sayıda askerin uluslararası bir güçle beraber Suriye’de kalacağını söyledi. Trump, “DEAŞ’ın yeniden başlamaması için NATO güçleri ya da kimden oluşacaksa orada kalacak güçle birlikte biz de küçük bir güç bırakabiliriz, buna rızam var. Sahip olduğumuz gücün çok küçük bir bölümünden bahsediyoruz” derken, “Bugün orada olan 2.500 askerimiz başka yerlere gidecek. Bir kısmı güçlü bir üsse sahip olduğumuz Irak’a gidebilir. Orası milyarlarca dolar harcayarak kurduğumuz bir üs ve açıkçası orayı kullanmaya devam edeceğiz” diye de ekledi.

Haberin Devamı

‘TÜRKİYE KATILMAYACAK’ İDDİASI

Beyaz Saray’ın Suriye’den tam çekilme yerine 200 asker bırakma kararını açıklamasına rağmen Pentagon, tam asker sayısı vermekten kaçındı. Pentagon Sözcüsü, kalacak birkaç yüz askerin Suriye’nin kuzeydoğusunda güvenli bölge oluşturulması için kurulacak uluslararası gücün bir parçası olacağını söyledi. Wall Street Journal gazetesine göre Beyaz Saray’ın ‘barış gücü’ olarak tanımladığı askerlerle ilgili olarak Pentagon, ‘askeri birlik’ kavramını kullandı. Bu gücün bir amacı da Türkiye-Suriye sınırını izleyip Türk ordusu ile en büyük bileşenini terör örgütü YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında bir çatışma çıkmasını engellemek olarak açıklandı. Bir yetkili, “Fikir, bölgede statükonun korunması” diye konuştu. Pentagon kaynakları, ABD’nin şu an üzerinde çalıştığı planın güvenli bölgeye Türkiye’nin girmesini öngörmediğini belirtiyor. SDG’nin de zaten bu bölgeden çekileceği vurgulanıyor.

30 SANİYEDE PENTAGON’A HABER

New York Times (NYT) gazetesine göre Trump’ın geri adım atmasında müttefiklerin tepkisi, danışmanları ve askerlerin tutumu etkili oldu. Tam çekilmeye karşı olan Pentagon yetkilileri kendi planlarını birkaç hafta içinde Trump’a sunmayı planlıyorlardı, ama Trump’ın aniden bu planı desteklediğini açıklamasından çok memnun oldular. Hatta NYT’ye göre Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Trump’ın kararını öğrendikten ‘30 saniye’ sonra Pentagon’u arayarak bilgi verdi. Foreign Policy dergisine göre de 200 asker kuzey Suriye’de, 200 asker ise güneydeki El Tanf Üssü’nde bırakılacak. El Tanf, muhaliflerin eğitilmesi için kullanılmıştı, şimdi İran’ın Irak’tan Suriye’ye uzanan askeri varlığı için önemli bir geçiş yolu olması açısından ABD’nin burada görevine devam etmesinin kritik olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

ŞİMDİ NE OLABİLİR

İngiliz Reuters ajansı karar değişikliği sonrası muhtemel gelişmeleri ele aldı. Ajansa göre ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, Avrupalılarla Suriye’de çokuluslu güç için görüşmeler yapmıştı. Ancak geçen pazartesi itibarıyla Avrupalıların, ABD olmadan bunu kabul etmeyeceklerine kanaat getirildi.

Ajans, son durum itibarıyla Suriye’de az sayıda Amerikan askeri bırakılsa dahi, bunun güvenli bölge için Avrupalı müttefiklerin yüzlerce askerden oluşacak katkısının yolunu açabileceği yorumunu yaptı.

Trump’ın danışmanlarına göre Suriye’nin kuzeyinde bırakılacak 200 Amerikalı asker Avrupalı müttefiklerden sağlanabilecek 800 ila 1500 askerlik çokuluslu gücün parçası olacak. Üstelik Amerikalı yetkililer 200 sayısının da sabit olmadığını, daha da artabileceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

GRAHAM: BEN İKNA ETTİM

ABD’de iktidarda olan Cumhuriyetçi Parti’nin önemli isimlerinden Senatör Lindsey Graham da ABD Başkanı Trump ile Suriye’den asker çekme konusunu sürekli konuştuğunu belirterek, terör örgütü YPG’yi olası bir Türkiye saldırısından korumak için tampon bölge konusunda başkanı kendisinin ikna ettiğini söyledi. Graham, “Bir savaşı bitirirken başka bir savaşı başlatmak istemezsiniz” dedi. Önceki gün yaptığı açıklamada Graham, Suriye’de asker bırakmanın, başkanın verdiği mükemmel bir karar olduğunu söylemişti.

BİLGİ NOTU: ABD Başkanı Donald Trump, terör örgütü DEAŞ’a karşı zaferin kazanıldığını bildirerek 19 Aralık 2018’de Amerikan askerlerinin tamamının kısa süre içinde Suriye’den çekileceğini açıklamıştı. Ancak geçen perşembe Beyaz Saray en az 200 askerin bu ülkede “istikrarın korunması” için bırakılacağını duyurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!