ABD: Suriye’de bağımsız Kürt bölgesinden endişeliyiz

Güncelleme Tarihi:

ABD: Suriye’de bağımsız Kürt bölgesinden endişeliyiz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2013 01:28

Washington Yönetimi, Kuzey Suriye’deki Kürt grupların bölgede İsviçre modeli kantonlara dayalı bir yönetim kurduğu haberleri sonrası Suriye’de özel bir Kürt bölgesi oluşturma çabalarından endişe duyduğunu bir kez daha vurguladı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Bizim politikamız her zaman birleşik bir Suriye'yi destekleme yönünde oldu” dedi.

Haberin Devamı

Kuzey Suriye’deki Kürt grupların bölgede özerk bir yönetim kurmaya çalıştığı haberleri sonrası Washington Yönetimi gelişmelerden kaygı duyduğunu açıkladı.

ABD Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki, bazı Kürt grupların Suriye’de otonomi ilan ettiği yönündeki duyurular için şunları söyledi:

"Bizim politikamız her zaman Suriye'nin üniterliğini ve toprak bütünlüğünü, birleşik bir Suriye'yi destekleme yönünde oldu. Dün (Salı) Kürt Ulusal Konseyi'nin Suriye (muhalif) koalisyonuna katılması olumlu bir işaretti. Elbette Suriye'de bağımsız bir Kürt bölgesi ilan etme çabalarına dair haberlerden ise kaygı duymaya devam ediyoruz. Özel bir Kürt bölgesi oluşturulması, Suriye'nin bu bölgesindeki birçok topluluğu kapsayacağından daha büyük bir kararın parçası olmak zorunda. Ancak bizim görüşümüz, Suriye birleşik olmalı. Bu, tutarlı biçimde hep bizim görüşümüz oldu.”

Haberin Devamı

ABD HEP MESAFELİ
ABD Yönetimi, PYD’nin bölgede özerk bir yönetim kurma çabalarına başından beri karşı çıktı. Daha önce de Temmuz ayında PYD ve El Kaide bağlantılı örgütler arasında yaşanan çatışmaları yorumlayan Sözcü Psaki, “Kürt Demokratik Birliği’nin (PYD) Suriye’de bağımsız bir Kürt bölgesi ilan edeceği yönündeki haberlerden endişeliyiz. Böyle bir deklarasyon son derece provokatiftir” demişti. ABD, geçen ay Washington’da yapılan bir Kürt konferansına konuşmacı olarak gelmek isteyen PYD Lideri Salih Müslim’e de vize vermemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!