ABD, S-300'ler için devrede

Güncelleme Tarihi:

ABD, S-300ler için devrede
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Amerikan Yönetimi, Rumların Ağustos’ta Rusya'dan teslim alacağı S-300 füzeleri için devreye girdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Özel Koordinatörü Thomas Miller, Rum Yönetimi'ni füzelerin Ada'ya gelişini ertelemeye ikna etmek için dün Kıbrıs'a geldi.

Rum kaynakları Washington'un Kıbrıs sorununun özüne ilişkin görüşmelerin başlayabilmesi için askeri gerginliğin ortadan kaldırılmasını istediğini anımsatarak, Miller'in taraflara somut öneriler sunacağını öne sürdü. Rum Yönetimi'ne, dünya kamuoyunun füzelerden duyduğu rahatsızlığı aktarması beklenen Miller'in Ada üzerinde Türk ve Yunan savaş uçaklarının uçuşlarını askıya alacak moratoryum önerisini gündeme getirebileceği belirtiliyor.

PAZARLIK YAPMAYIZ

Thomas Miller'le bu sabah görüşecek olan KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, S-300 füzeleri konusunda kimseyle pazarlık yapmayacaklarını açıkladı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Denktaş, şöyle konuştu:

‘S-300’ler benim problemim değildir. Rum'un problemidir, çünkü büyük bir maceraya girmektedirler, delilik yapmaktadırlar. Amerika'nın problemidir, çünkü bölgeyi belaya sokacaktır. Yunanistan'ın problemidir, çünkü yine büyük bir şamar yiyecektir. S-300'lere karşı biz Türkiye ile birlikte tedbirimizi alıyoruz. S-300'leri kimse bize pazarlık olarak önümüze getirmesin. S-300'ler bir cinayet aracıdır. Bunlara karşı bizim vereceğimiz hiçbir şey yoktur. Korkmuyoruz.'

Denktaş daha önce de S-300 füzelerinin Ada'ya getirilmesi halinde, KKTC tanınsa bile Rumlarla görüşmeyeceklerini açıklamıştı.

Bu arada, Rum Dışişleri Bakanı Yannakis Kassulides, Washington'dan Ada'ya dönüşünde yaptığı açıklamada ‘Uluslararası kamuoyu füzeler için duyduğu endişeyi, Ada’daki Türk askeri varlığı için de duymalı. Biz kendimizi savunmak ve Türk tehdidine karşı koymak için bu füzeleri alıyoruz' dedi.

Rusya'nın Lefkoşa Büyükelçisi Georgi Muradov da Denktaş'la yaptığı görüşmeden sonra ‘Füzelerin Rum Yönetimi’ne satışına ilişkin politikamızda hiçbir değişiklik yoktur' dedi.

Öte yandan, Rum gazeteleri, füzelerin yerleştirileceği alanları belirlemek için Amerikan, İngiliz ve İsrail istihbarat birimlerin Kıbrıs'ta yoğun faaliyet gösterdiklerini öne sürdü.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!