ABD Rakka için temkinli

Güncelleme Tarihi:

ABD Rakka için temkinli
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2016 16:34

Amerikan Savunma Bakanlığı, Suriye Demokratik Güçleri’nin Rakka’ya yönelik kapsamlı bir harekâta giriştiği yönündeki haberleri temkinli karşıladı. Yetkililer, Rakka’ya yönelik büyük bir operasyon başladığını teyit etmekten kaçınırken, CENTCOM’un yaptığı açıklamaya göre de dün Rakka çevresinde sadece bir hava saldırısı düzenlendi.

Haberin Devamı

ABD yönetimi, salı günü IŞİD'in başkenti olarak kabul edilen Suriye'nin Rakka kentinin kurtarılması için ağırlıklı olarak Kürt savaşçılardan oluşan Suriye Demokratik Güçleri'nin büyük bir operasyon başlattığı haberlerini temkinli karşıladı. IŞİD’e karşı savaş yürüten, Amerikan Merkez Ordusu CENTCOM’un yaptığı açıklamada da, Kuzey Rakka için harekât başlatıldığının söylenildiği 24 Mayıs’ta bölgede sadece tek bir hava saldırısı düzenlendiği ve Ayn İsa’da bir IŞİD mevzisinin yok edildiği belirtildi.

Dün Kuzey Rakka'ya yönelik bir harekâta girişildiğini ilk olarak SDG temsilcileri açıklamış ve SDG’nin Kobani'nin güneyindeki Ayn İsa Kasabası yakınlarındaki üç farklı noktadan öğlen saat 14.00 sularında Rakka'ya doğru yürümeye başladıklarını duyurmuştu. Operasyonun da 4 km uzunluğunda, 15 km genişliğinde bir alanı kapsadığı ifade edilmişti.

Haberin Devamı

Bu açıklamanın hemen ardından, Toyota Hilux kamyonetler ve tankların üzerindeki SDG birimlerinin yol kenarında ilerliyişini gösteren görüntüler sosyal medyada yayınlandı. Rakka'nın merkezinden 50-60 km uzakta çekildiği belirtilen görüntülerde SDG’nin Rakka'yı kurtarmalarını bölgedeki Arap aşiretlerin talep ettikleri ifade edildi. Harekâta dair bir açıklama yapan SDG Komutanı Gre Spi de bu operasyonun amacının IŞİD'in tedarik yollarının kesilmesi ve grubun güneye doğru sıkıştırılması olduğunu belirtti.

KOALİSYON ÜZERİNE DÜŞENİ YAPAR

Kürt kuvvetlerin açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularına yanıt veren Öz Kararlılık Operasyonu Sözcüsü Steve Warren ise konuyla ilgili şunları söyledi: “SDG, Rakka’nın kuzeyinde kırsal bölgeyi kurtarmak için operasyonlara başladığını duyurdu. IŞİD’i Rakka’dan çıkartma bizim her zaman odaklandığımız bir konu ve kenti daha fazla izole edecek kara operasyonları düzenledikleri sürece SDG’ye destek olmaya devam edeceğiz.”

Hürriyet’e bilgi veren Pentagon kaynakları da harekâtı teyit etmekten kaçındı. Ancak üst düzey bir yetkili, Rakka konusunu uzun süredir takip ettiklerini ve SDG’ye böyle bir operasyon düzenlemeleri konusunda birçok kez tavsiyelerde bulunduklarını, SDG’nin böyle bir harekâta girişmeye karar vermesi halinde bundan memnun olacaklarını ve koalisyon olarak üzerilerine düşeni yapacaklarını belirtti.

Haberin Devamı

OLAY FIRAT’IN DOĞUSUNDA

Yetkili, harekâtın Orgeneral Joseph Votel’in bölgeye yaptığı ziyaretin ardından başlaması konusunda bir yorumda bulunmadı. Operasyon güveliği nedeniyle Rakka’ya yönelik böyle bir operasyonu teyit etmekten kaçındığını da özellikle vurguladı.

Türkiye’nin PKK bağlantısı nedeniyle terörist örgüt saydığı YPG’nin SDG’nin asli unsurunu oluşturmasının, Rakka’ya yönelik bir SDG operasyonuna Ankara’nın nasıl reaksiyon göstereceği yönündeki bir soruya ise yetkili, “Bu konuda bir sorun olacağını zannetmiyorum. Türklerin kaygıları Fırat Nehri’nin batısını içeriyor ve bu bölge Fırat’ın doğusunda kalıyor” dedi. Yetkili, ayrıca SDG içindeki Arap unsurların sayısının arttığına işaret ederek, SDG bünyesinde şu anda 25 bin kişilik YPG güçlerine ilave olarak yakın dönemde sayıları 5 bin olan ama şu anda 8 bine yükselen Arap güçlerinin bulunduğunu belirtti. Yetkili, Rakka’ya kuzeyden koalisyon destekli Kürt güçleri baskı uygularken, Palmira tarafındaki batıdan da Rusya destekli rejim güçlerinin saldıracağı ve operasyonun Rusya ile ABD’nin koordinasyonuyla yürüyeceği iddiaları için, “Şu aşamada Rusya ile bir koordinasyon yok” dedi. Yetkili, son olarak SDG’nin bu çapta bir harekâta girişmesi durumunda Rakka’nın ele geçirilmesinin beklenilmediğini ama bu operasyonun IŞİD’i sıkıştıracağını ifade etti. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!