ABD’li adayların ‘En’leri belli oldu

Güncelleme Tarihi:

ABD’li adayların ‘En’leri belli oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2007 15:51

ABD'de 2008 yılında yapılacak seçimlerde Beyaz Saray’da Başkanlık koltuğuna göz koyan Cumhuriyetçi ve Demokrat adaylar arasında ‘en güvenilir', ‘en yakışıklı', ‘en saldırgan' ve ‘en sıkıcı' olanları belli oldu.

Haberin Devamı

Dünyanın en saygın iş ve yönetim dergilerinden Forbes’in, milyarlarca dolarlık seçim propagandaları öncesi, E-Poll Pazar Araştırması adlı stratejik araştırma kuruluşu ile birlikte yürütüğü çalışma sonuçlarına göre, eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani ‘en güvenilir’, eski Başkan Bill Clinton’un eşi New York Senatörü Hillary Clinton ‘en saldırgan', Demokrat adaylardan John Edwards ‘en yakışıklı', eski Başkan Yardımcısı Al Gore da ‘en sıkıcı' aday seçildi. Forbes’in, seçimlere kadar her ay yineleyeceğini duyurduğu ankette, Hillary Clinton, ‘en güvenilirlik' konusunda 10 aday içinde 8’inci oldu. Eski ‘First Lady’, ‘güzellik’ dalında ise yüzde 3 oy aldı.

GİULİANİ EN GÜVENİLİR

Forbes'un anket sonuçlarına göre, ABD Başkanlığı adayları arasında ‘en güveniliri’, Cumhuriyetçi Parti’den adaylığını koyan ve 11 Eylül saldırıları sırasında New York Belediye Başkanlığı'nı yürüten Rudy Giuliani oldu. Giuliani, ankete katılan erkeklerden yüzde 30, kadınlardan da yüzde 25 oy alırken, kendisini Demokrat Parti’den zenci aday Barack Obama izledi. Obama, erkeklerden yüzde 27, kadınlardan ise yüzde 23 ‘güvenilirlik’ oyu alarak ikinci en güvenilen aday oldu. ‘En yakışıklı’ aday seçilen Demokrat Parti’li John Edwards, Amerikalılar’ın kendisine duyduğu güven sıralamasında üçüncü sırada yeraldı.

Haberin Devamı

Anket sonuçlarına göre, Amerikalı seçmen kadınlar Edwards’a en az Giuliani kadar güveniyor, ancak erkek seçmenler bu konuda daha temkinli. John Edwards, kadınlardan yüzde 25, erkeklerden ise yüzde 19 oranında güvenilirlik oyu aldı. Kadınların en çok güvendiği aday ise Demokrat Partili Bill Richardson oldu. Erkeklerden yüzde 17 oy almasına karşın, kadınlardan yüzde 28’lik bir destek gören Richardson, sıralamada 4’üncü oldu. Cumhuriyetçi aday John McCain, erkek seçmenlerden yüzde 27, kadınlardan yüzde 13 oyla beşinci, eski başkan yardımcısı Al Gore, erkeklerden yüzde 18, kadınlardan yüzde 19 oyla altıncı, eski Massachusetts Valisi Cumhuriyetçi aday Mitt Romney erkeklerden yüzde 23, kadınlardan yüzde 12 oyla yedinci, Demokrat aday ’eski First Lady’ Hillary Clinton, kadın ve erkek seçmenlerden aldığı yüzde 13’lük eşit oyla sekizinci en güvenilir aday oldu. Clinton’u, erkeklerden yüzde 10, kadınlardan yüzde 7 oy alan Demokrat adaylar Christopher Dodd ile erkek seçmenlerden yüzde 6, kadın seçmenlerden de yüzde 12 oranında oy alan Joseph Biden Jr. izledi.

Haberin Devamı

EN SALDIRGAN HİLARY CLİNTON

Beyaz Saray yarışında, Amerikalı seçmenler tarafından, ‘güvenilirlikte’ sekizinci sıraya layık görülen Hillary Clinton, ‘en saldırgan’ aday sıralamasında birinci oldu. Erkeklerden yüzde 42, hemcinslerinden ise yüzde 45 oranında oy alan Clinton’u, yüzde 25 eşit oyla Rudy Giuliani izledi. Saldırgan adaylar sıralamasında, Joseph Biden Jr. erkeklerden yüzde 26, kadınlardan yüzde 21 oyla üçüncü, John Mccain dördüncü, Christopher Dodd, beşinci, Al Gore altıncı, Barack Obama ise yedinci oldu. ’En yakışıklı’ aday John Edwards, ’en saldırgan’ adaylar arasında, yüzde 12’ye 11 oy oranıyla sekizinci olurken, kendisini yüzde 11’e 8 ile Mitt Romney, 8’e 6 oy oranı ile de Bill Richardson izledi.

Haberin Devamı

EN YAKIŞIKLI EDWARDS

ABD’deki Başkanlık yarışında adayların profillerini çizen Forbes’in anketinde, Demokrat aday John Edwards ‘en yakışıklı aday' seçildi. Edwards, fiziksel görünümü ile ilgili oy veren Amerikalı seçmen erkeklerden yüzde 25, kadınlardan ise yüzde 41 oranında oy aldı. Seçimlerde Edwards’ın en güçlü rakiplerinden biri olarak görülen Cumhuriyetçi aday Mitt Romney, yüzde 23’e 30 oyla ikinci, zenci aday Barack Obama da yüzde 17’ye 24 oy oranı ile üçüncü oldu. Barack’ı, 5’e 23 oyla Joseph Biden Jr., 6’ya 14 oyla Al Gore, 6’ya 7 oyla John McCain, 4’e 8 oyla Bill Richardson, 7’ye 6 oyla Christopher Dodd izledi. En güvenilir aday sıralamasında birinci olan Rudy Giuliani, yakışıklılıkta 2’ye 4 oyla dokuzuncu olabildi. En saldırgan aday Hillary Clinton ise, yakışıklılık konusunda erkeklerden yüzde 1, kadınlardan yüzde 0, güzellik konusunda erkeklerden ve kadınlardan yüzde 3 oranında eşit oy aldı.

Haberin Devamı

AL GORE EN SIKICI

Başkan adayları için belki de en can alıcı noktalardan biri olan ‘kendisini dinletebilme ve ilginç biri olduğunu gösterebilme’ konusunda, eski başkan yardımcılarından Al Gore, ‘sınıfta kaldı.' Al Gore, erkeklerden yüzde 28, kadınlardan da yüzde 19 oranında aldığı oylarla ‘en sıkıcı’ aday seçildi. Gore’u, yüzde 17’ye 10 oyla Hillary Clinton, 9’a 15 oyla da Christopher Dodd izledi. Amerikalıların en sıkcı bulduğu başkan adayları içinden, John Mccain 13-9 oyla dördüncü, Joseph Biden Jr., 14’e 3 oyla beşinci, John Edwards 9’a 5 oyla altıncı, Bill Richardson 8’e 6 oyla yedinci, Mitt Romney 9’a 3 oyla sekizinci oldu. Amerikalı seçmenlerin, önümüzdeki dönem Beyaz Saray’da başkanlık koltuğuna oturtacağı adaylar arasında, zenci politikacı Barack Obama ’en sıkıcı’ adaylar arasında listenin sondan ikinci ismi oldu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!