ABD Kongre üyelerinden İsrail'i eleştiren mektup

Güncelleme Tarihi:

ABD Kongre üyelerinden İsraili eleştiren mektup
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2015 01:20

ABD Kongresi'nin Temsilciler Meclisi kanadından bir grup üye, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'ye mektup göndererek, Obama yönetiminden İsrail'e, Filistinli çocuklara yönelik sistematik kötü muamelelerini derhal sona erdirmesi için baskı yapmasını istedi.

Haberin Devamı

Demokrat Parti Minnesota milletvekili Betty McCollum'un öncülük ettiği ve diğer 18 Kongre üyesinin de imzasının bulunduğu mektupta, ABD yönetimine, İsrail hükümetiyle ikili ilişkilerinde, işgal altındaki Batı Şeria'da yaşayan Filistinli çocukların insan haklarını öncelikli konulardan biri haline getirme çağrısında bulunuluyor.

İsrail güvenlik birimlerinin Filistinli çocuklara yönelik tutuklama, sorgulama, hücre hapsi ve sıkça fiziksel kötü muamele uygulama gibi eylemlerine özellikle değinilen mektupta, son 10 yılda yaşları 12 ile 17 arasında değişen 7 bini aşkın Filistinli çocuğun, uluslararası insan hakları standartlarını ihlal eden askeri gözaltılar ve kötü muamelelere maruz bırakıldığını ortaya koyan UNICEF raporuna atıf yapılıyor.

Kongre üyeleri mektupta, İsrail'in güvenlik çıkarlarının ABD için bir ulusal güvenlik önceliği niteliği taşımasına rağmen, çocukların haklarına saygı gösterilmesi ve bu hakların savunulmasının, görmezden gelinemeyecek temel bir Amerikan değeri olduğu vurgulanıyor.

Mektup girişimine ön ayak olan Kongre üyesi McCollum da yaptığı açıklamada, "İsrail'in Filistinli çocuklara yönelik askeri gözaltıları savunulamaz bir insan hakları ihlalidir. Bu mektubun, (ABD) Dışişleri Bakanlığı'nın, bu sistematik kötü muameleyi derhal sona erdirmesi için İsrail hükümeti üzerinde baskı uygulaması neticesini doğurmasını ümit ediyorum" ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!