ABD Kıbrıs'ta savaş önlemi alıyor

Güncelleme Tarihi:

ABD Kıbrısta savaş önlemi alıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

İngiltere'nin S-300 füzeleri yüzünden çıkabilecek bir savaş tehlikesine karşı Kıbrıs'tan 250 bin vatandaşını tahliye etmek amacıyla plan hazırladığı yolundaki haberlerin yankıları sürerken ABD'nin de vatandaşları için benzer önlemler almaya başladığı öne sürüldü.

Güney Kıbrıs'ta yayın yapan Sigma Televizyonu'na göre, Amerikan Büyükelçiliği Ada'daki vatandaşlarına mektuplar göndererek, aile fertlerinin sayısını bildirmelerini istedi. Sigma'ya göre, mektuplarda sıcak çatışma halinde Amerikan vatandaşlarının irtibat kurmaları gereken telefon numaraları da yer alıyor.

Mektupların varlığını doğrulayan Rum yetkililer, Amerikan Büyükelçiliği'yle temasa geçerek bilgi istediler. ABD'nin Lefkoşa Büyükelçisi Kenneth Brill ise haberi yalanladı. Amerikan kaynakları, bunun rutin bir güvenlik uygulaması olduğunu kaydettiler.

Sigma Televizyonu, İngiltere'den sonra ABD'nin de savaşa karşı önlem almasının, Rum Yönetimi'nin kaygılandırdığını kaydederek ‘Hükümet, Rum ekonomisini darbe indirmeyi amaçlayan bu çok ciddi girişimi dikkatle izliyor’ dedi.

5 CHARTER İPTAL

Bu arada, Sunday Times gazetesinin geçtiğimiz hafta İngiltere'nin tahliye planı konusunda yayınladığı haber Rum turizmine şimdiden büyük darbe vurdu. İngiltere'den Güney Kıbrıs'a 18-20 Haziran tarihleri arasında yapılması planlanan 5 charter seferi iptal edildi. Bu uçaklarla Kıbrıs'a 800 turistin getirimesi planlanıyordu. Rum gazeteleri başka havayolu şirketlerinin de seferlerinden vazgeçmeye hazırlandığını yazarken otellerdeki rezervasyon iptallerinin artmaya başladığı kaydedildi.

Turizm gelirleri, Rum Yönetimi'nin gayri safi milli hasılasının % 20'sini oluşturuyor. Yılda 2 milyondan fazla turist ağırlayan Rum Yönetimi'nin yıllık turizm geliri 2 milyar doları (515 trilyon) aşıyor.

İNGİLTERE'YE TEPKİ

Öte yandan Rum Yönetimi lideri Glafkos Klerides, tahliye planını basına sızdıran İngiliz Hükümeti'ni protesto için, davetli olduğu halde Kraliçe Elizabeth'in doğumgünü nedeniyle Agrotur İngiliz Üssü'nde önceki akşam verilen resepsiyona katılmadı. Resepsiyona hiçbir hükümet yetkilisinin gelmemesi de dikkat çekti.

S-300 füzelerinin yeri belli oldu

RUSYA'da yayınlanan Ruski Telegraf adlı gazete, Rus S-300 füzelerinin Kıbrıs Rum kesiminde muhtemel konuşlandırılma alanlarının haritasını yayımladı.

Gazetenin dünkü haberinde, füzelerin konuşlandırılacağı alanların hazırlanması çalışmalarının sürdüğü belirtilerek, bu çalışmalara Rus uzmanların da katıldığını bildirildi.

Rum uzmanların Rusya'daki Leningrad askeri bölgesinde eğitim aldıkları kaydedilen haberde, bu uzmanların, ileride Ada'da S-300'lerin kullanılmasında görev alacakları ifade edildi.

Bu uzmanların, Leningrad'dan önce de Rusya'nın Çita bölgesinde eğitim aldıkları belirtilen haberde, Ada'daki faaliyetlerin de tüm hızıyla devam ettiğini kaydedildi ve şöyle denildi: ‘Füzelerin konuşlandırılacağı alanların hazırlanmasını, Rus uzmanların denetiminde Rumlar kendileri yapıyor. Bunun nedeni, Rumlar açısından maliyetin düşük olması. Füzelerin güvenliği konusu da şu anda Rus uzmanların denetiminde. Bu denetim, füzeler faaliyete geçinceye kadar devam edecek. '

Gazete, ‘güvenilir kaynaklardan aldığı’ bilgilere göre, ilk tahmini S-300 üssünün, Ada'nın güney sahiline yakın, Maroni'de olacağını yazdı. Maroni’nin Agratur'daki İngiliz üssüne yakın olduğu belirtildi. Gazete, ikinci üssün ise Ada'nın orta kesimindeki Palistipos'ta olacağını yazdı. Gazete, buna karşın kendilerine verilen bu bilgilerin aldatıcı olabileceğini de belirterek ‘Hazırlanan bu füze üsleri, dekor da olabilir. Sonuçta füzeler bakarsınız, Ada’nın bambaşka bir yerine de yerleştirilebilir' ifadelerini kullandı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!