ABD işgali bitmesin

Güncelleme Tarihi:

ABD işgali bitmesin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2010 00:00

Irak’ın Kürt asıllı Genelkurmay Başkanı Zebari ABD’nin gelecek yıl sonu tamamlanacak çekilme planının “çok erken” olduğunu savundu. Irak ordusunun en az 10 yıl daha ülkenin kontrolünü almaya hazır olmadığını söyleyen Zebari, “2011’den sonra sorun çıkacak” dedi.

Haberin Devamı

ABD’nin 2003’ten bu yana sürdürdüğü Irak işgalinin sona ermesine bu kez Irak ordusunun en üst düzey komutanı karşı çıktı. Irak Genelkurmay Başkanı Korgeneral Ebubekir Zebari bu ay sonu savaş operasyonlarını sona erdirme, gelecek yıl sonu da Irak’tan tüm askerlerini çekmek için gün sayan ABD ordusunun planını sorguladı. Zebari, Bağdat’ta düzenlediği basın toplantısında, “Politikacılar 2011 sonrası boşluğu doldurmak için başka yollar bulmalı. Bana sorsalardı, onlara ‘ABD ordusu 2020’ye kadar kalmalı’ derdim. Özellikle El Kaide militanlarının sınırdan sızmalarından endişeliyim” sözlerini kullandı.
Zebari’nin bu uyarısının devrik Saddam Hüseyin rejiminin 2 numaralı adamı Tarık Aziz’in “Irak’ı kurtlara bırakıyorlar” sözlerinden sonra gelmesi dikkat çekti. ABD’nin Irak’ta halen 64 bin askeri bulunuyor. Bunların 50 bini Irak güçlerini eğitmek ve Amerikan çıkarlarını korumak için 2011 sonuna kadar bu ülkede kalacak.
Obama memnun
Beyaz Saray ise Başkan Barack Obama’nın çekilme planından “memnun” olduğunu açıkladı. Irak’taki Amerikan birliklerinin komutanı Ray Odierno da “Irak’ta güvenliğin son birkaç yılda önemli miktarda düzeldiğini ve Irak güçlerinin görevi devralmaya hazır olduğunu” savundu. 100 kişinin hayatını kaybettiği geçen temmuz ise 2008’den beri ülkede en kanlı ay olmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!