ABD, İran füzesini vuramadı

Güncelleme Tarihi:

ABD, İran füzesini vuramadı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2010 00:00

İlk kez ABD ordusu İran’ın füze tehdidine karşı hava savunma tatbikatı yaptı. Sözde İran’ın fırlattığı füze, ABD’nin son teknoloji ürünü radar sistemindeki arıza yüzünden vurulamadı. 150 milyon dolar çöpe gitti.

Haberin Devamı

ABD Savunma Bakanlığı, İran füzelerine karşı yapılan ilk tatbikatın başarısızlıkla sonuçlandığını açıkladı. Füze Savunma Dairesi’nin yaptığı açıklamaya göre, Büyük Okyanus’taki Marshall Adaları’nda bulunan Kwajalein Üssü’nden, İran’ın elindekilerle aynı özelliklere sahip bir füze fırlatıldı. Aynı anda, California’daki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü’nden de bir füzesavar havalandı.
Petrol platformundan
Saatte 27 bin kilometre hızla seyreden “İran füzesi”, iki üs arasında, okyanusta seyir halinde bulunan bir petrol arama platformunda konuşlu radardaki arıza nedeniyle havada imha edilemedi. Pentagon’un açıklamasında, “SBX radarı beklendiği gibi işlemedi. Yetkililer füze takibindeki sorunun nedenini araştırıyor” dendi. Sistemin üretici firmalarından Raytheon ve Boeing, 150 milyon dolara malolan tatbikat fiyaskosu hakkında yorum yapmadı. Soruşturma birkaç hafta sürecek.
Alarm vermişlerdi
Tahran, dün ABD’yi bölgede “İran fobisi” yaratmaya çalışmakla suçladı, bölge ülkeleriyle ilişkilerinin “çok iyi” olduğunu duyurdu. Pentagon, önceki gün yayınladığı Balistik Füze Savunma Raporu’nda, Tahran’ın Ortadoğu’dan Doğu Avrupa’yı bile vurabilecek yetenekte balistik füzeler geliştirerek “ciddi tehdit” haline geldiğini açıklamıştı. Washington, Tahran’ın nükleer programının sürdüğü bu dönemde, İran’a karşı Körfez’deki komşularını silahlandırmaya başlamıştı.

Haberin Devamı

SBX kilit önemde

“SBX” denen denizde konuşlu X-band radarlar, yeni füze savunma doktrininin kilit bir parçası. ABD, İsrail’i İran’a karşı korumak için Akdeniz’de de SBX’li gemiler bulunduruyor. Daha önce bu tür bir tatbikat sadece Kuzey Kore füzelerine karşı yapılmıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!