ABD ile yine Ermeni tasarısı krizi

Güncelleme Tarihi:

ABD ile yine Ermeni tasarısı krizi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2010 15:56

ABD ile tarihi bir kriz kapıda. Temsilciler Meclisi bugün Ermeni "soykırımı" iddialarını tanıyan bir yasayı gündeme alabilir. Kritik oturum TSİ 17:00'de başladı. Süreci yakından takip ettiklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, 2009 Nobel Barış Ödülü sahibi ABD Başkanı Barack Obama'ya atıfta bulunarak, "Nobel'i alanların barışın, sevginin arkasında duracağına inanıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

 

ABD Başkanlarına 24 Nisan'ı "Ermeni Soykırımı Anma Günü" olarak anılması çağrısı yapan 252 no'lu tasarının, 435 üyeli Genel Kurul gündemine getirme yetkisi Meclis Başkanı Nancy Pelosi’ye ait. Oturumun başlamasına kısa süre kala hem Türk hem de Ermeni lobisi son girişimlerini yoğunlaştırdı. 

İşte tasarı krizinde an be an yaşanan sıcak gelişmeler: 

15.45 - CNN Türk televizyonu, Temsilciler Meclisi'nin resmi gündeminde Ermeni tasarısının olmadığını bildirdi. Ancak Pelosi'nin TSİ 00.00'a kadar sürmesi beklenen oturum süresince tasarıyı gündeme getirebileceği ifade ediliyor.

17.00 - Oturum açılış duasıyla başladı. Şu anda söz almak isteyen meclis üyeleri konuşmalarını yapıyor.

Haberin Devamı

ERDOĞAN'DAN OBAMA'YA NOBELLİ MESAJ

17.30 - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da Suriye Başbakanı Muhammed Naci Itri'yle görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada Ermeni tasarısına ilişkin olarak, "Süreci izliyoruz. Ama sizin de ifade ettiğiniz gibi, gündemde olmaması olmayacağı anlamına gelmez. Son anda bazı şeyler olabilir. Biz de yakın takipteyiz, sıcak takipteyiz. Bize Nobel'i hep barış sevgi diye anlattılar, biz de Nobel'i alanların barışın sevginin arkasında duracağına inanıyoruz" ifadesini kullandı.

17.50 - Tasarı, meclisin ele alacağı tasarıları belirleyen "Kurallar Komitesi" tarafından sabahki oturumun gündemine alınmadı.

Ancak, komite, öğlen itibarıyla de öğleden sonranın gündemini belirlemek için tekrar toplanacak ve tasarıları yeniden gözden geçirecek.

Ayrıca, eylül ayında, Rum-Yunan lobisine mensup milletvekillerinin girişimiyle KKTC'deki Rumlardan kalan dini mekan ve eserlerle ilgili Türkiye aleyhine karar çıkmasında kullanılan "suspension of rules (usul kuralların askıya alınması)" uygulaması da hala kullanılabilir.

Bu uygulama, Meclis Başkanı Nancy Pelosi'ye, tasarının Kurallar Komitesi'nde görüşülmesi sürecini atlaması ve Genel Kurul’da ele alınması için belli çoğunlukta milletvekilinin bulunması şartını ortadan kaldırması imkanı sunuyor. Tüm bu nedenlerle, Ermeni tasarısının meclis gündemine gelmesi ihtimali sürüyor.

Haberin Devamı

"OBAMA'NIN GÖRÜŞÜ BİLİNİYOR"

19.03 - Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, ABD Temsilciler Meclisi gündemine gelmesi ihtimali bulunan Ermeni tasarısıyla ilgili olarak, ABD Başkanı Barack Obama'nın görüşünün bilindiğini söyledi.

Gibbs, basın toplantısında, bir soru üzerine, Türkiye ile ikili ilişkilerin "son derece önemli" olduğunu ifade etti. "Obama'nın Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi veya diğer kongre liderleriyle görüşüp görüşmediğine" yönelik soru üzerine Gibbs, Obama'nın bu konuda belirli bir telefon görüşmesi yaptığını sanmadığını belirterek, "Kendisinin bu konudaki görüşleri biliniyor" dedi.

BOZTEPE: PELOSİ'NİN OFİSİNİ  ARAYIN

20.40 -  Merkezi New York'ta bulunan Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) Başkanı Kaya Boztepe, ABD'de yaşayan Türk Amerikan toplumuna çağrıda bulunarak, ABD Temsilciler Meclisi gündemine gelmesi ihtimali bulunan Ermeni tasarısına “hayır” demek için, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ofisini telefonla aramalarını istedi.

Haberin Devamı

Başkan Boztepe tarafından yapılan açıklamada, Nancy Pelosi'nin ofisinin, ABD'deki Türk toplumunun Ermeni tasarısına tepki gösteren e-postalardan ve telefonlardan “bunaldığını”, ofiste çalışanların telefonları direk mesaja aktardıklarını belirterek, Türklerin, mesaj bırakarak Ermeni tasarısına karşı olduklarını söylemelerini istedi. Boztepe, açıklamasında, aranması gerekli telefon numaralarını da verdi.

ABD'de TADF, Washington merkezli Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA), Turkish Coalition of America (TCA) ve diğer Türk kuruluşları, ABD'deki Türk toplumunu, Temsilciler Meclisi gündemine gelmesi ihtimali bulunan Ermeni tasarısına karşı harekete geçerek Kongre üyelerine e-posta mesajı göndermeye ve telefon etmeye çağırıyor.

Haberin Devamı

TASARI MUHTEMELEN BUGÜN GÜNDEME GELMEYECEK

21.34- Temsilciler Meclisi Demokrat Çoğunluk Lideri Steny Hoyer, Ermeni tasarısının, bugün Temsilciler Meclisinin gündemine muhtemelen gelmeyeceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!