ABD ile yeni başlangıç

Güncelleme Tarihi:

ABD ile yeni başlangıç
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dıişileri Bakanı İsmail Cem, Türk-Amerikan ilişkilerinde stratejik işbirliğini içeren yeni bir başlangıca girildiğini ve Başbakan Mesut Yılmaz'ın Washington ziyareti sırasında da düğmeye basılacağını söyledi.

ABD'nin Orta Asya, Kafkaslar ve Türkiye bağlamındaki stratejilerini geliştirme çabaları ve bölgeyi yaşamsal çıkar alanı olarak görmesiyle Türkiye'nin dış politikasını yeniden değerlendirme sürecinin çakışmasına dikkat çeken İsmail Cem, şöyle konuştu:

‘Geçmişte iki ülkenin müsteşarları yılda bir kez görüşüyorlar ve ikili konuları ele alıyorlardı, sürekli iştişarelerde bulunacak, düşünce ve yaklaşımlar üretecek çalışma grupları oluşturulması konusunda görüşbirliğine vardık.

ÜÇ KADEMELİ ÇALIŞMA

İsmail Cem'in Washington'da yaptığı açıklamasına göre enerji alanında da işbirliği yapılması için üç kademeli bir yöntem uygulanması konusunda görüş birliğini varıldı. Henüz başlangıç aşamasında olan bu üç kademe şöyle sıralanıyor:

* Dışişleri bakanlıkları düzeyinde, meselenin stratejik, politik tarafını irdeleyecek bir temas grubu oluşturulacak.

* Enerji bakanlıklarının katkısıyla enerji üretebilecek ya da enerji hatlarını topraklarından geçirecek olan ülkelerin biraraya geleceği bir organizasyon modeli oluşturulmaya çalışılacak.

* Bakü- Ceyhan'la ve genelde Orta Asya'nın enerji kaynaklarının batıya ulaştırılması bağlamında ilgili şirket ve kuruluşları bu çalışmanın kapsamına alma yolları aranacak.

Dışişleri Bakanı Cem, Başbakan Mesut Yılmaz'ın, ay sonuna doğru yapacağı Washington gezisi sırasında, Türk-Amerikan ilişkilerindeki yeni dönem için düğmeye basılacağına inandığını da belirtti.

Görüşmelerinde ABD ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerden hiç memnun olmadıklarını ifade ettiğini söyleyen Cem, ‘Biz onlardan milyarlarca dolarlık silah satın alacağız. Buna karşılık 800 milyon dolarlık tekstil ürününü 1997 yılı içinde satabilmek için bu kadar uğraşacağız, bu haksız ve yanlış bir tutum. Ancak bu konuda bir yere vardığımızı söyleyemiyorum’ diye konuştu.

KONSENSÜS YOK

ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'la görüşmesi sırasında insan hakları konusunu kendisinin gündeme getirdiğini öne süren İsmail Cem, kısa vadede bu konuda Türkiye'de herhangi bir gelişmenin yaşanmasını beklemediğini belirterek, şunları söyledi:

‘Bazı konulardaki değişim belli bir konsensus gerektirir. Türkiye’de bu yok. ‘Bizim memleketimizi bölelim, yarısında da başka bir memleket oluşsun, bunun da bir özgürlüğü olsun’ tartışma oraya geliyor. Ben onu, liberal solcu bir gazeteci olarak bunu düşünce beyanı, ifade özgürlüğü sayabilirim. Ama bunu yaşama geçirmek için Türkiye'de bir konsensus gerekir. Ama bu ancak terör meselesi bittiği zaman gerçekleşebilir. Bunu kimse bizden istememelidir. İsterse de benim cevabım (Bu Türkiye'de olmaz) şeklinde olur.'

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!