ABD Dışişleri'nde 'Erdoğan' sorusu

Güncelleme Tarihi:

ABD Dışişlerinde Erdoğan sorusu
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2016 09:08

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Suriye'de kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının yürürlüğe girmesinin ardından şiddetin azaldığını fakat Beşar Esad rejiminin sivillere karşı saldırılarına devam ettiği yönündeki haberleri endişeyle takip ettiklerini söyledi. Öte yandan toplantıda Toner, "Her zaman bize Türkiye ABD'nin müttefiği diyorsunuz. Ama hiç Sayın Erdoğan, ABD'nin müttefiği demiyorsunuz" şeklindeki ifadeye şöyle yanıt verdi: "Biz çeşitli konularda Türkiye ile, Türk hükümeti ve Türkiye'nin liderleriyle çalışıyoruz."

Haberin Devamı

Toner, günlük basın toplantısında, Suriye’de çatışmaların sonlandırılması anlaşması hakkındaki soruları yanıtladı.  

Anlaşmayı takiben Suriyeli muhaliflere ve sivillere yönelik hava saldırılarının azaldığını belirten Toner, “Suriye rejiminin tank ve toplarla Lazkiye, Humus, Hama ve Şam yakınlarında sivillere saldırdığı yönündeki haberlerden endişeliyiz” dedi.  

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Toner, saldırıların devam ettiği yönündeki iddiaları teker teker incelediklerini, Rusya ve İran dahil olmak üzere bilgileri Uluslararası Suriye Destek Grubu üyeleriyle paylaştıklarını ve tarafları itidalli davranmaya çağırdıklarını söyledi.   

KİMSAYAL SİLAH İDDİASI SORULDU

Sözcü Toner ayrıca, rejime bağlı askerlerin Suriye'de kimyasal silah kullandığı yönündeki haberleri değerlendirdi.

Haberin Devamı

Esad rejiminin ateşkes başladıktan sonra sivillere klor varilleri attığı yönündeki haberleri gördüklerini belirten Toner, “Bu haberleri gördük. Kesin olarak teyit edemeyiz. Bu konuda bizim politikamız belli. Kimyasal silah kullanımını sert bir şekilde kınıyoruz. Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü bu iddiaları araştıracaktır” şeklinde konuştu.

Toner, örgütün Esad rejiminin kimyasal silah kullandığı yönünde bir sonuca ulaşması durumunda ise Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin gerekli adımları atacağını belirtti.

İHBARLAR WASHINGTON'A GELİYOR

Toner, Suriye’de çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının denetimi için ABD Dışişleri Bakanlığı'nda da bir birimin 7 gün 24 saat boyunca gelen ihbarları değerlendirdiğini kaydetti.

Telefonla gelen ihbarların yanı sıra elektronik posta, mesaj, cep telefonu uygulamalarıyla Suriye’den gelen raporları incelediklerini de söyleyen Toner, Arapça konuşan Dışişleri Bakanlığı çalışanlarının bu mesajları rapor ettiğini bildirdi.  

Toner, bu sistem içerisinde gelen ihbarları değerlendirecek Arapça çalışan sıkıntısı yaşandığını ve sorunların bir an önce çözüleceğini söyledi.   

TÜRKİYE KENDİ SINIRINI KONTROL EDİYOR

Sözcü Toner ayrıca, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un Türkiye-Suriye sınır hattının kapatılması gerektiği yönündeki sözlerini içeren bir soruyu cevapladı. Toner, bu yöndeki haberleri görmediğini belirterek, “Türkiye kendi sınırlarının kontrolünü yapıyor. Silah kaçakçılığı yapıldığına inanmıyoruz” dedi.  

Bu meseledeki pozisyonlarını daha önce defalarca açıkladıklarını hatırlatan Toner, bu iddiaların doğru olduğunu düşünmediklerini bildirdi.

Toner, şunları kaydetti: “Birçok sınırda olduğu gibi bu tür sınırların gerek o bölgede gerekse kendi bölgemizde zor kontrol edilen doğasının farkındayız. Türk yetkililerle bu konuda çalışıyoruz. Kontrol etmesi zor bölgeler. Biz kendi ülkemizde de bu sorunla mücadele ediyoruz. Türklerin kontrol için çaba sarf etmediğini söylemiyorum, mücadele devam ediyor.” 

'ERDOĞAN' SORUSUNA BÖYLE YANIT VERDİ

Bakanlık'taki toplantıda bir gazeteci Toner'a soru yöneltirken, "Her zaman bize Türkiye ABD'nin müttefiki diyorsunuz. Ama hiç Sayın Erdoğan, ABD'nin müttefiki demiyorsunuz" şeklinde bir ifade kullandı. Bunun üzerine Dışişleri Sözcüsü, "Biz çeşitli konularda Türkiye ile, Türk hükümeti ve Türkiye'nin liderleriyle çalışıyoruz. Onlar NATO müttefiği. Her konuda hem fikir değiliz, fakat çok fazla şeyde aynı fikirdeyiz. Daeş ile mücadelede Türkiye'nin güçlü desteğini takdir ediyoruz ve Türkiye ile çalışmaya devam edeceğiz" dedi.


BAKMADAN GEÇME!