ABD Dışişleri Müsteşarı ifade özgürlüğü ve Suriyeliler için geliyor

Güncelleme Tarihi:

ABD Dışişleri Müsteşarı ifade özgürlüğü ve Suriyeliler için geliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2014 12:09

Türkiye'deki Twitter ve YouTube yasaklarına en yoğun tepki gösteren ülkelerden olan ABD, şimdiye kadar açıklamalar yoluyla yaptığı ifade özgürlüğü eleştirilerini bir adım ileriye götürüyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Sarah Sewall, ifade özgürlüğünü konuşmak üzere Türkiye'ye geliyor.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı'nda sivillerin güvenliği, demokrasi ve insan hakları konularındaki en üst düzey bürokrat olan Sewall, Türkiye'de ayrıca suriyeli sığınmacıların durumları konusunda da görüşmelerde bulunacak.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklamada, Sarah Sewall'in 6 Nisan'da Türkiye'ye gelerek, ifade özgürlüğü, yargı alanındaki konular, terörle mücadelede işbirliğini ele alacağı ifade edildi.

'YARGI BAĞIMSIZLIĞI' DA GÜNDEMDE
Diplomatik çevreler, ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında yer alan "yargı alanındaki konular" (Justice sector issue) ifadesinin, son dönemde gerçekleşen HSYK'nın yapısının değiştirilmesi gibi, yargısal konuları da içerdiği yorumunda bulundular. Hükümetin son dönemde yargı alanında gerçekleştirdiği yasa değişiklikleri, Türkiye'de muhalefetin "yargı bağımsızlığının yok edilmesi" yönünde eleştirilerine maruz kalmıştı.

SURİYELİLERLE DE BULUŞACAK
Amerikali Müsteşar'ın gezisinin ikinci ayağını ise, Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin durumu oluşturacak. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında Sewall'in bu konuda hükümet yetkililerinin yanısıra, BM görevlileri ve sivil toplum liderleri ile de temaslarda bulunacağı belirtilerek, şöyle denildi:

Haberin Devamı

"Müsteşar Sewall, yerel hükümet yetkilileri ile, Suriye'de devam eden çatışmadan etkilenen, aralarında kadın ve çocuk gruplarının da bulunduğu diğer yerel ilgililerle görüşmelerde bulunacak. Sewall, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara yönelik tutumunu ilk elden görecek ve evlerinden kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerle görüşecek."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!