ABD: DEAŞ ile savaşta dönüm noktası

Güncelleme Tarihi:

ABD: DEAŞ ile savaşta dönüm noktası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2016 00:34

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, pazartesi sabahı başlayan Musul Operasyonu sonrası aynı gün ABD’li mevkidaşının evsahipliğinde Washington’da DEAŞ karşıtı koalisyon güçlerinin komutanlarıyla bir araya gelirken, uluslararası koalisyonun kara gücüne Amerikan 101’nci Hava İndirme Tümeni’nin liderlik ettiği açıklandı.

Haberin Devamı

- ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Musul operasyonunun, DEAŞ’ın kalıcı olarak yenilgiye uğratılmasına yönelik kampanyanın dönüm noktası olduğunu kaydetti.

- Türkiye, 60’dan fazla ülkenin dahil olduğu DEAŞ karşıtı koalisyonun üyesi olmasına karşın, Musul harekâtına katılan 19 ülke arasında yok. Amerikan Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Türkiye’nin Başika’daki üste eğitim verdiği, eski Musul Valisi Esil El Nuceyfi’ye bağlı olan, sayıları 1000-2000 arasında olduğu tahmin edilen Sünni milis gücü Haşd El Vatani ile Irak Hükümeti arasında süren görüşmelerde de herhangi bir mutabakatın sağlandığı yönünde bir işaret olmadığını belirttiler. Dolayısıyla Haşd El Vatani’nin de operasyonda görev üstlendiğine dair Washington’dan herhangi bir teyit yok.

- Konuyla ilgili Hürriyet’e konuşan Esil El Nuceyfi ise Bağdat’la anlaşma sağlandığını ve milislerin harekâta katıldıklarını söyledi. Daha önce “Haşd El Vatani” adıyla anılan grubun isim değiştirerek Musul’u kapsayan Ninova Eyaleti’nden hareketle “Ninova Muhafızları” adını aldığını belirten Nuceyfi, “Dün 1500 kişilik Ninova Muhafızları gücü, Irak Ordusu’na bağlı 16’ıncı Tümenle birlikte Musul’un kuzeyinden Musul Barajı’na doğru ilerlemeye başladı. Baraja 15 km mesafedeler” dedi. Nuceyfi, bu güçlerin Musul’un kurtarılmasından sonra da polis ve ordu arasında bir yerde kenti koruyacak muhafız birliği görevi üstleneceğini belirtti. Musul operasyonunda Irak güçlerinin kente sadece güney istikâmetinden ilerlediğini duyuran Bağdat Yönetimi ise Ninova Muhafızları’nın harekâttaki rolüne ilişkin hiçbir değerlendirme yapmadı.

Haberin Devamı

- DEAŞ’la mücadele için yürütülen Öz Kararalılık Operasyonu’nın Amerikalı komutanı Korgeneral Stephen Townsend operasyonla ilgili yaptığı açıklamada, “Irak’ın en büyük ikinci kenti Musul’un yeniden kontrol altına alınması için girişilen bu operasyon haftalar, hatta daha uzun sürebilir. Irak, hava desteği, topçu atışı, istihbarat, danışmanlık ve hava kontrolü dahil koalisyonun birçok kapasitesinden yararlanıyor. Ancak şunu netleştirmek açısından, Musul’u özgürleştirecek olan binlerce kişilik kara gücünün hepsi Iraklıdır” dedi.

Haberin Devamı

- Hem DEAŞ karşıtı koalisyonun kara gücünün hem de ABD’nin Irak’taki kara gücü 101’inci Hava İndirme Tümeni’nin komutanlığını üstlenen Amerikalı Tümgeneral Gary J. Volesky ise konuyla ilgili açıklamasında, “101’inci Hava İndirme, Musul’un DEAŞ’tan kurtarılmasını desteklemek için kurulan 19 ülkelik koalisyona liderlik etmektedir. Musul zor bir savaş olacak ama Irak güvenlik güçleri buna hazırlar” dedi. 101’inci Hava İndirme 2003’de çuval vakasıyla da hatırlanıyor.

- Operasyonun başlamasından iki gün önce Washington’a gelen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, dün Andrews Üssü’nde, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dunford liderliğinde yapılan DEAŞ Karşıtı Koalisyon üyelerinin toplantısına katıldı. Ülkelerin askeri temsilcilerinin yer aldığı toplantının bir benzeri iki yıl önce yine aynı yerde düzenlenmiş, ancak Türkiye o toplantıya iştirak eden 21 ülke arasında Genelkurmay Başkanı seviyesinde temsil edilmeyen iki ülkeden biri olmuş, Ankara adına Korgeneral rütbesindeki J5 Harekât Başkanı katılmıştı. ABD’li mevkidaşı Dunford, pazar akşamı Orgeneral Akar’a Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği rezidansında bir nezaket ziyaretinde bulundu.

Haberin Devamı

- İncirlik Üssü’nün Musul Operasyonu’nda bir rol üstlenmemiş olmasına ilişkin Hürriyet’e bilgi veren bir Pentagon yetkilisi ise şunları söyledi: “Bu konuda alınmış özel bir karar yok. İncirlik Üssü DEAŞ’a karşı yürütülen mücadelede kullanılıyor. Eğer son 24 saat içinde Musul Harekâtı’nda kullanılmamışsa, bunun sebepleri operasyoneldir. Koalisyonun Körfez bölgesinde DEAŞ’a karşı hava saldırılarında kullandığı birçok üs (Bağdat dışında Kuveyt, Katar, Ürdün’deki üsler dahil) var. Bu üsler Musul için daha uygun görülmüş, İncirlik Üssü’nün ise şu aşamada Suriye’deki DEAŞ hedeflerine ağırlık vermesi düşünülmüş olabilir. Bunlar operasyonel detaylar. Ancak İncirlik Üssü’nün Musul operasyonunda bu aşamada devreye girmemiş olması, bundan sonra da girmeyeceği anlamına gelmez.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!