ABD de üretiyor ama öldürmüyor

Güncelleme Tarihi:

ABD de üretiyor ama öldürmüyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2014 17:51

Manisa'nın Soma ilçesinde gerçekleşen ve Türkiye'yi yasa boğan maden faciasının ardından diğer ülkelerdeki işçilerin çalışma şartları ve alınan güvenlik önlemleri bir kez daha gündeme geldi.

Haberin Devamı

Türkiye'deki tablonun ne derece içler acısı olduğunu ortaya koymak için dünyanın en fazla kömür üreten ikinci ülkesi ABD'deki verilere bakmak yeterli.

Amerikan Enerji Enformasyonu Dairesi, ABD Çalışma Bakanlığı ve Ulusal Madencilik Derneği'nin verilerine göre, ABD'de bir milyon ton kömür başına düşen can kaybı 1900'lü yıllardan bugüne büyük bir hızla eriyip, sıfıra kadar iniyor.

Türkiye'deki durumun vahametini anlamak için ise sadece Zonguldak havzasından gelen verileri incelemek yeterli oluyor. Örneğin ABD'de 1900 yılında dahi can kaybı oranı yedi iken, Türkiye'deki bu oran daha 10 sene öncesine kadar üç haneli sayılarla ifade ediliyordu.

İşte iki bölgeden gelen rakamlar arasındaki uçurumu net bir şekilde gösteren tablolar:

ABD de üretiyor ama öldürmüyor

Haberin Devamı

ABD de üretiyor ama öldürmüyor

Türkiye'deki veriler incelendiğinde öne çıkan bir diğer nokta ise özel ya da kaçak ocaklarla TTK'ya bağlı ocaklarda yaşanan can kaybı oranları arasındaki büyük farklılık. Söz konusu tablo, özel ya da kaçak ocaklardaki ölümlerin TTK ocaklarından kat be kat fazla olduğunu ortaya koyuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!