ABD Başkanı Obama silaha savaş açtı  

Güncelleme Tarihi:

ABD Başkanı Obama silaha savaş açtı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2016 18:17

ABD Başkanı Barack Obama, Oval Ofis’teki son senesinde Amerikalıların silaha erişimini kontrol altına alacak yeni düzenlemeler getiriyor. Kongre’nin karşı çıktığı yeni kuralları, Kongre’yi baypas edip yürütmenin yetkisindeki bir kararnameyle yürürlüğe sokuyor. Obama bu doğrultudaki kararlarını önümüzdeki saatlerde yapacağı açıklamayla kamuoyuna duyuracak.

Haberin Devamı

Obama, önümüzdeki salı günü başkanlığı sırasında halka yapacağı son “Birliğin Durumu” konuşmasından önce Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Amerikan Kongresi’nin karşı çıkmasına rağmen bir kararnameyle Amerikalıların silaha erişimini zorlaştırıyor. Böylece silah satıcılarına bazı durumlarda ilave lisans zorunluluğu getiren ve silah alıcılarının geçmişinin daha sıkı kontrol edilmesini gerektiren düzenlemeyle, sekizinci yılına giren başkanlığı sırasında bu konuda bir yasa çıkarılması için bir türlü ikna edemediği Kongre’yi baypas ediyor.

BENİM YETKİM DAHİLİNDE
Kararnameyi imzalamadan önce, Pazartesi günü konuyla ilgili bir açıklama yapan Obama, düzenlemenin Amerikalılara silah edinme hakkı tanıyan Anayasa’nın 2. Ek Maddesi’yle uyumlu olduğunu savunarak, “Bunlar, hepsi benim ve yürütmenin yetkileri dahilinde olan öneriler değil sadece, ama aynı zamanda silah sahipleri dahil Amerikan halkının ezici çoğunluğunun desteklediği düenlemeler” dedi. Ve geçen sene South Carolina Charleston’daki kilise katliamı, Oregon’daki okul baskını ve daha geçen ay yaşanan IŞİD sempatizanlarının San Bernardino’daki baskınından sonra silah kontrolü konusunda her seferinde yaptığı çağrılara rağmen harekete geçmeyen Kongre’nin bu konuda onayının gerekmediğini söyledi.

Haberin Devamı

KONGRE ÖFKELİ
Alkol, Tütün, Ateşli Silahlar ve Patlayıcılar Bürosu ATF’e silah satıcıları ve silah alıcıları üzerinde daha fazla kontrol hakkı tanıyan düzenlemeyle ilgili açıklama yapan Amerikan Temcsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı Paul Ryan ise “Başkan Obama’nın silah edinme hakkını kısıtlama önerisi Amerikan Sematosu’nda tartışıldı ve reddedildi. Hiçbir başkan, yürütmenin iradesini kullanarak yasama alınındaki bir başarısızlığı geri çevirebilmemeli” dedi. Ve Ryan, Obama’yı Anayasa’nın 2. Ek Maddesi ve Kongre’yi “göz ardı etmekle” suçladı.

ANAYASAYA SAVAŞ
Kasımdaki seçimlerde Demokrat Parti’nin başkan adayı olması beklenen Hillary Clinton, Başkan’ın yeni girişimini alkışladığını söylerken, Cumhuriyetçi başkan aday adayları ise girişimi eleştirdi. Cumhuriyetçi Parti’deki başkan adaylığı yarışının iddialı isimlerinden Florida Senatörü Marco Rubio, Obama’nın hamlesini “Anayasaya karşı savaş” olarak nitelendirirken, yarışı önde götüren isimlerden Teksas Senatörü Ted Cruz ise plan için “tam bir kaçıklık” dedi.

Haberin Devamı

HALK TOPLANTISI YAPIYOR
Obama, düzenlemeye rağmen Kongre’nin halen bu konuda kapsamlı bir yasa çıkarması gerektiğini dile getirerek, “Silah konusundaki problemlerin çözümü için Kongre’nin harekete geçmesi gerektiğine güçlü biçimde inanıyorum” dedi. Başkanlığının son döneminde bir kampanyaya dönüştüreceğinin işaretini verdiği silah kontrolü konusunda Obama’nın perşembe günü de CNN’den yayınlanacak bir halk toplantısı düzenleyeceği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!