ABD Başkanı Obama: Bana 3,5 yıldır 'topal ördek' diyorlardı ama...

Güncelleme Tarihi:

ABD Başkanı Obama: Bana 3,5 yıldır topal ördek diyorlardı ama...
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2016 21:14

ABD Başkanı Barack Obama, görev süresi Ocak 2017’de dolana kadar ülkesinin dış politikasında önemli ilerlemeler kaydedeceğinden emin olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Obama, Dışişleri Bakanlığının merkez teşkilatında ve yurtdışında görev yapan büyükelçiler için düzenlediği konferansta konuştu. ABD’nin yurtdışı temsilciliklerinde görevli olanlara kendilerini daha güvenli kıldığı ve çalışmaları için teşekkür eden Obama, Dışişleri Bakanı John Kerry’nin çabalarını övdü.

Obama, Kerry’nin “yorulmak bilmediğini” belirterek, bugüne kadar 82 yurtdışı seyahatinde 80 ülkeyi ziyaret ettiğini ve 1 milyon 600 bin kilometreden fazla yol kat ettiği bilgisini vererek, “Tam olarak onun ne aldığını bilmiyoruz” diye espri yaptı. Bakan Kerry’nin yaşının yarısında olan bir çalışanının da gerçekleştirdiği seyahatleri göz önünde bulundurarak Kerry için “insan değil” dediğini anlatan Obama, diplomatlığın çok kolay olmadığına işaret etti.

Haberin Devamı

OBAMA, BÜYÜKELÇİLİK ÇALIŞANI MUSTAFA AKARSU’YU UNUTMADI

Diplomatlığın aynı zamanda fedakarlık gerektirdiğini dile getiren Obama, 2012 yılında Bingazi saldırısında hayatını kaybeden ABD Büyükelçisi Chris Stevens ile Şubat 2013’te ABD’nin Ankara Büyükelçiliğine yönelik canlı bomba saldırısında yaşamını yitiren güvenlik görevlisi Mustafa Akarsu’nun da isminin yer aldığı son dönemde ölen kişileri andı.Obama, şunları kaydetti:“İşine kendini adamış kişiler bu tehlikeli dünyada bazı durumlarda mutlak fedakarlık yaptılar, buna Chris Stevens dahil. Onun ardından Afganistan’da Anne Smedinghoff ile Abdul Rahman’ı, Ankara’da büyükelçilik güvenlik görevlisi Mustafa Akarsu’yu, Pakistan’da daha bu ay, yerel çalışanlar Faysal Khan ile Abid Şah’ı kaybettik.”

DİPLOMASİNİN ÖNEMİ

Konuşmasında diplomasinin öneminden söz eden Obama, çözümlenmesi zor konulardaki diplomatik gayretlerinin acımasızca eleştirildiğini hatırlattı. Obama, çatışma ve savaşların kendiliğinden bitmediğini, büyük açılımların birden olmadığını ve anlaşmaların kendiliğince gerçekleşmediğini anımsatarak, tüm bunların diplomatik gayretler gerektirdiğinden söz etti.

Bu noktada İran’la varılan nükleer, Paris’te imzalanan iklim değişikliği ve Suriye’de çatışmaların sonlandırılması anlaşmalarına vurgu yapan Obama, söz konusu anlaşmaların “güçlü, prensiplere bağlı diplomasinin çalıştığını gösterdiğini” dile getirdi.Obama, ülkesinin Küba ile diplomatik ilişkileri yeniden tesis etmesine dönük çabalarına değinerek, yönetiminin geri kalan sürede Havana ile ilişkilerini güçlendireceğini kaydetti. Hafta sonu adaya gerçekleştireceği tarihi ziyarete işaret eden Obama, “Yaklaşık 90 yıl sonra, gelecek hafta bana bir savaş gemisi eşlik etmeden Küba’yı ziyaret eden ilk ABD başkanı olmayı sabırsızlıkla bekliyorum” dedi.

Haberin Devamı

Obama, ülkesinin yoğun dış politika gündeminde yer alan konuları belirtmesinin ardından görev süresinin geri kalan 10 ayında dış politikada ilerlemeler kaydetmek için çabalayacaklarını ifade etti.Obama, “Yapmamız gereken birçok iş var ve bunu yapmak için 10 ayı aşkın süremiz bulunuyor. Size şunu söylemek istiyorum ki gelecek 10 ay içinde kayda değer ilerleme sağlayacağımızdan eminim” diye konuştu

“Son 3,5 yıldır insanlar beni ‘topal ördek’ diye isimlendiriyordu ancak bir şekilde çok fazla şeyi başardık” diyen Obama, geri kalan günlerinde Amerikan halkını güvenlik kılmak, IŞİD ile mücadele etmek, Guantanamo tutuk evini kapatmanın yanı sıra iklim değişikliği gibi konularda çalışmayı sürdüreceğini dile getirdi.Öte yandan Obama’nın konferans esnasında, İran’da 1,5 yıl tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan Washington Post muhabiri Jason Rızaiyan’la görüştüğü belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!