ABD Başkanı Clinton Monica yüzünden Nobel'i kaçırdı

Güncelleme Tarihi:

ABD Başkanı Clinton Monica yüzünden Nobeli kaçırdı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bu yılki Nobel Barış Ödülü'nü Kuzey İrlanda'daki karşıt mezhepleri temsil eden iki siyasi partinin lideri kazandı. Nobel Komitesi, geçen nisan ayında imzalanan barış anlaşmasında aslan payı olan ABD Başkanı Bill Clinton'ın adaylığını ise görmezden geldi. Komiteye yakın çevreler, ‘‘Clinton ödülü seks skandalı yüzünden kaçırdı’’ dediler.

ABD Başkanı Bill Clinton, Monica serüveni yüzünden Nobel Barış Ödülü'nden oldu. Kuzey İrlanda'daki barış çabalarını ödüllendirme kararı alan Nobel Komitesi, Clinton da ödüle aday olduğu halde, Kuzey İrlanda'daki iki siyasi partinin liderini ön plana çıkarmayı tercih etti.

Kuzey İrlanda'da karşıt mezhepleri temsil eden iki siyasi partinin liderleri, John Hume ve David Trimble, bugüne kadar 3500 kişinin ölümüne yol açan anlaşmazlığın çözümü için gösterdikleri çabalardan ötürü Nobel Barış Ödülü'ne lâyık görüldüler.

Şu anda İsrail ve Filistin liderlerini Washington'da buluşturarak dünya barışına katkılarını sürdüren Clinton ise eli boş kaldı. Oslo'daki Norveç Barış Ödülü Komitesi'ne yakın kaynaklar, Clinton hakkında azil soruşturması açılması için karar alındığına dikkat çekerek, ‘‘Başkan'ın koltuğu sallantıda. Komite de bu şartlar altında, seks skandalı yüzünden makamı tehlikeye girmiş bir siyasetçiyi ödüllendirmek istemedi’’ dediler.

Nobel Komitesi, dün ödülü kazananları açıklarken, ABD'nin barış sürecine olan katkılarına atıfta bulunmakla yetindi.

KOMİTENİN GEREKÇESİ

Norveç Nobel Komitesi tarafından dün Oslo'da yapılan açıklamada, dini ve toplumsal çatışmaları sona erdirmek yolunda önemli adımlar atarak, geçtiğimiz nisan ayında barış anlaşması imzalanmasını sağlayan Hume ve Trimble'ın bu çabalarından ötürü ödülü hak ettikleri belirtildi.

Komitenin liyakat duyurusunda, Kuzey İrlanda İşçi Partisi lideri milliyetçi Katolik lider John Hume'un çok açık ve dirençli bir mücadele verdiği vurgulandı.

Nisan ayındaki barıştan sonra kurulan 118 üyeli meclisin başkanı ve Kuzey İrlanda Protestan Birlik Partisi lideri ve Birinci Bakanı (Başbakan) David Trimble da barış yoluyla çözüm için en kritik safhalarda gösterdiği olağanüstü cesaret nedeniyle övüldü.

Nobel Barış Komitesi, aynı zamanda arabulucu ABD, İngiltere ve İrlanda Cumhuriyeti hükümetlerinin gösterdiği başarının da takdir edildiğini ifade etti.

Komite tarafından yapılan açıklamaya göre 61 yaşındaki Hume ile 53 yaşındaki Trimble, 963 bin dolarlık ödülü aralarında eşit olarak paylaşacaklar.

Nobel Barış Ödülü'nü kazanan David Trimble (solda) ve David Hume, Belfast'taki barış konseri sırasında U2 grubunun solisti Bono'yla (ortada) birlikte.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!