ABD Başkanı Biden: Bence Putin Ukrayna’ya girer

Güncelleme Tarihi:

ABD Başkanı Biden: Bence Putin Ukrayna’ya girer
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2022 07:00

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna topraklarına askeri müdahalede bulunabileceğini söyledi. Bu sözler “Washington Moskova’ya yeşil ışık yaktı” eleştirilerine neden olurken tepkiler üzerine Beyaz Saray yeni bir açıklama yapmak zorunda kaldı.

Haberin Devamı

BEYAZ Saray’da yaptığı yılın ilk değerlendirme toplantısında 78 yaşındaki Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edip etmeyeceğine dair soruya Rusya Devlet Başkanı Putin’i kast ederek “Bence yakın zamanda harekete geçecektir, bir şeyler yapmak zorunda” yanıtını verdi. Mevcut ortamda Putin’in Çin ve Batı arasında bir yer aradığını söyleyen Biden şöyle konuştu: “Ne yaptığına bağlı olarak Rusya bundan sorumlu tutulacak. Küçük bir saldırı ise bu başka bir şey... Bence tam anlamıyla bir savaş istemiyor. Batı’yı ve NATO’yu test edeceğini düşünüyorum ancak bunu yaparsa ciddi bir bedel ödeyecek ve bence pişman olacak. Çin ve Batı arasında kendine bir yer bulmaya çalışıyor. Bence işgal edecektir. Bir şeyler yapmak zorunda.”

SENATÖRLER TEPKİLİ

Biden’ın 1 saat 50 dakika süren konuşmasında özellikle “küçük saldırı” ifadesi tepki çekti. Cumhuriyetçi Senatör Rob Portman, “Rus ordusunun her türlü müdahalesi Ukrayna ve Doğu Avrupa’yı istikrarsızlaştıracağından büyük bir saldırı olarak görülmelidir” dedi. Bir diğer Cumhuriyetçi isim Ben Sasse de Biden’ın Putin’e işgal için “yeşil ışıl yaktığını” söyledi. Beyaz Saray konuşmada“siber saldırılardan paramiliter eylemlere” geniş yelpazede başka tehditlere dikkat çekildiğini savunurken tepkiler üzerine Biden dün “Herhangi bir Rus kuvvetinin Ukrayna sınırını geçmesi işgal anlamına gelir. Bunu Putin’e net olarak söyledim” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Biden: Bence Putin Ukrayna’ya girer

BIDEN BUNU HEP YAPIYOR

ABD’de başkanlık koltuğuna oturan en yaşlı isim olan Biden, daha önce de Çin’in işgali durumunda Tayvan’ı savunacaklarını söylemiş, bu ifade Pekin-Washington hattında gerilime neden olmuştu. Beyaz Saray, Tayvan’la bir savunma anlaşmaları olmadığını teyit etmek zorunda kalmıştı. Biden, Afganistan’dan çekilme sürecinde de “Taliban’ın Kabil’e girmeyeceğini” ve “Afganistan’ın Vietnam olmayacağını” söylemiş, bu ifadeler üzerine yaşanan çekilme kaosu büyük tepki çekmişti.

Haberin Devamı

AMERİKAN SİLAHLARININ SEVKİNE ONAY

Batılı müttefikler Ukrayna krizini Almanya’nın başkenti Berlin’de ele aldı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Almanya, Fransa ve İngiltere’den mevkidaşları ile bir araya geldi. Baerbock ve Blinken ortaklaşa basın toplantısında, Rusya’ya kışkırtıcı tutumundan vazgeçmesi çağrısında bulundu.

ABD Başkanı Biden: Bence Putin Ukrayna’ya girer



Bugün Cenevre’de Blinken’ın Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşmesi öncesi ABD yönetimi, Baltık ülkelerinin Ukrayna’ya silah sevkıyatı yapmalarına onay verdi. Bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, “Diğer müttefiklerden ABD menşeili ekipmanların transferleri hızlandırıldı” dedi. Talebin Estonya, Letonya ve Litvanya’dan geldiği öğrenildi, ancak sevk edilecek silah miktarına dair detay paylaşılmadı. Söz konusu adım, İngiltere’nin Ukrayna’ya tanksavar silahları gönderdiğini duyurmasından sonra geldi. ABD, işgal durumunda Ukrayna’ya asker göndermeyeceğini net olarak ilan etmişti.

Haberin Devamı

BİR TEPKİ DE MOSKOVA’DAN

Biden’ın açıklamaları Moskova’nın da tepkisini çekti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Batı’nın Rusya’yı suçlayan açıklamalarına alışkınız. Ancak ABD Başkanı’nın söyledikleri amacını aşıyor ve Donbas bölgesinde durumu kontrolden çıkaracak çatışmaları alevlendirebilir. Kiev yönetimi Biden’in sözleri üzerine Donbas’a askeri harekâta kalkışıabilir. Bu elbette bir felaket olur” dedi.

MOSKOVA DONBAS’I TANIMAYA HAZIRLANIYOR

Rusya, Ukrayna’dan bağımsızlığını ilan eden Donbas’ın tanınması için resmen adım attı. Rus parlamentosunun alt kanadı Duma’ya bağımsızlığın tanınmasına dair tasarı sunulurken, oylanarak kabul edilmesi halinde teklif Rusya lideri Putin’in önüne gidecek.

Haberin Devamı

‘KÜÇÜK SALDIRI DİYE BİR ŞEY YOKTUR’

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski ise ABD Başkanı Joe Biden’ın “(Rusya) küçük saldırıda bulunursa bu başka bir şey” sözlerine tepki gösterdi. Zelenski, “Küçük saldırı ve küçük devlet diye bir şey olmadığını süper güçlere hatırlatmak isteriz. Tıpkı sevdiklerini kaybeden biri için ‘küçük yas’ diye bir şey olamayacağı gibi” açıklamasında bulundu.

ORDU CEPHEDE, ZELENSKİ AİLESİ TATİLDE

Batı ile Rusya Ukrayna’nın kaderini görüşürken Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin ailesi tatile çıktı. “Ukrainskaya Pravda” (Ukrayna Gerçekleri) gazetesine göre, Zelenski’nin eşi Elena, iki çocukları ve akrabalarıyla İstanbul aktarmalı olarak 5 Ocak’ta Hint Okyanusu’ndaki Seyşel Adaları’na gitti. Ünlü otel zinciri Hilton’da geceliği bin dolara konaklayan Elena ve beraberindekiler, yine İstanbul üzerinden 16 Ocak’ta Kiev’e döndü. Cumhurbaşkanlığı ofisi habere dair yorum yapmadı. Cumhurbaşkanı Zelenski de yeni yılın ilk günlerini Karpat Dağları’ndaki bir kayak merkezinde geçirdi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Biden: Bence Putin Ukrayna’ya girer

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!