ABD, Afganistan yönetimine Zahir Şah'ın oğlunu hazırlıyor

Güncelleme Tarihi:

ABD, Afganistan yönetimine Zahir Şahın oğlunu hazırlıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2001 01:55

Taliban yönetiminin, olası ABD saldırısı sonrasında devrilmesini ve Afganistan'da bir rejim değişikliğini şimdiden öngören Washington, yaşlı Kral Zahir Şah yerine, oğlu Prens Muhammed Mirvais'i Kabil'e göndermeyi planlıyor.

87 yaşındaki Zahir Şah'ın sağlık sorunları olması, bölgede başlayacak bir savaşın da yıllar süreceğini göz önünde tutan Taliban karşıtı Kuzey İttifakı ve krallık döneminde yönetimi oluşturan Yaşlılar Konseyi'nin eski üyeleri de bu fikri destekliyor. Sürgündeki Kral Zahir Şah'ın Roma'daki evinde toplanan Kuzey İttifakı'nın ileri gelenleri, Birleşmiş Milletler adına ziyarette bulunan Genel Sekreter Kofi Annan'ın İspanyol temsilcisi Frances Vendrell ile konuyu ayrıntılarıyla görüştüler.

10 yıl önce, Portekizli bir gazeteci tarafından boğazından bıçaklanan ve bu yüzden konuşma sıkıntısı çeken, ayrıca göz hastalığından dolayı görme yeteneğini kısmen yitiren Zahir Şah'ın yerine, halen Cenevre'de yaşayan, aynı zamanda, yeğeni Mustafa Aziz ile birlikte babasının danışmanı olan Prens Mirvis'in Kral ilan edilmesine sıcak bakıldığı söyleniyor.

Yeğen Mustafa Aziz ‘‘İlk hedefimiz, Afganistan'ı yabancılardan arıtmak. Afgan toplumu ile doğrudan temastayız. Onlar krallarını istiyorlar. AB, ABD ve diğer Batı ülkeleriyle dirsek temasındayız. Yakın bir gelecekte Kraliyet Ailesi ülkesine dönecektir’’ diyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!