‘AB verdiği sözün yüzde 25’ini tutuyor’

Güncelleme Tarihi:

‘AB verdiği sözün yüzde 25’ini tutuyor’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2017 11:16

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas’ın, Macaristan’ın sığınmacı krizindeki tutumunu sürdürmesi durumunda ülkeye verilen AB fonlarının kesilmesi gerektiği yönündeki açıklamasına tepki gösterdi.

Haberin Devamı

AVRUPA Adalet Divanı’nın kota kararının Macaristan’ı hiçbir şeye zorlamadığını, ülkesinin zorunlu kotaya karşı çıkmaya devam ettiğini belirten Szijjarto, “Yapılan anlaşmalar kapsamında Macaristan’a verilen AB fonlarını yasa dışı göçe bağlamak sinsice bir davranış. Ayrıca Macaristan’a gelen AB kaynaklarının ciddi bir bölümünden Batı şirketleri, örneğin Alman şirketleri faydalanıyor” dedi.

Ülkesinin kendi bütçesinden Schengen sınırlarını koruduğunu da savunan Szijjarto, “Ayrıca şu gerçeği de unutmayalım ki, AB ülkelerinin kota kapsamında verdikleri sözün sadece yüzde 25’ini yerine getirirken bu konuda Macaristan’ı hesaba çekmek iki yüzlülüktür” diye konuştu.

ADALET DİVANI REDDETMİŞTİ
AB’nin en yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divanı, Slovakya ve Macaristan’ın, AB’nin sığınmacı kotasına karşı açtığı davayı 6 Eylül’de karara bağlamış, ‘sığınmacıların geçici süreliğine zorunlu olarak üye ülkeler arasında dağıtımına karşı açtığı davayı reddettiğini’ bildirmişti. Avrupa’yı 2015 yazında etkileyen sığınmacı krizine çözüm bulmak için AB Konseyi, İtalya ile Yunanistan’a ulaşan ve korunmaya muhtaç 160 bin sığınmacının kota sistemine göre üye ülkeler arasında iki sene içerisinde dağıtılması kararı almıştı. AB Konseyi’nin kararına Slovakya, Macaristan, Çekya ve Romanya karşı çıkmıştı.
Slovakya ve Macaristan, Avrupa Adalet Divanı’na AB Konseyi’nin kararının iptali için başvuruda bulunmuştu. İki ülke, AB’nin kota sisteminin sığınmacı sorununu çözmeye uygun ve gerekli olmadığını savunmuştu.
İtalya ve Yunanistan’dan yaklaşık 28 bin sığınmacı üye ülkeler arasında dağıtıldı. Macaristan, kota sistemi uyarınca bin 294 sığınmacı alacağını taahhüt etmesine rağmen hiçbirini kabul etmedi. Slovakya ise sadece 16 sığınmacı aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!