AB üyeliğine Asil Nadir şartı

Güncelleme Tarihi:

AB üyeliğine Asil Nadir şartı
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

Avrupa Birliği'ne (AB) üyeliği bu ay sonunda resmen görüşülmeye başlanacak Kıbrıs'ın AB'ye girişinde, ünlü işadamı Asil Nadir'in İngiltere'ye iadesinin pazarlık şartlarından biri olarak ortaya konulması istendi.

İngiliz İşçi Partili milletvekili Dennis Skinner, Avam Kamarası'nda Adalet Bakanı John Morris'e yönelttiği soruda, beş yıl önce İngiltere'den Kuzey Kıbrıs'a kaçan Nadir'in, Kıbrıs makamlarından iadesinin istenmesini önererek, AB üyeliğine geçişte bu konunun şart tutulmasını talep etti. AB'nin genişleme sürecinde, Kıbrıs ile birlikte toplam 6 ülkenin üyelik görüşmeleri bu yıl içinde gündeme gelecek. Geçtiğimiz hafta Edinburgh'da toplanan AB Dışişleri Bakanları toplantısında, 30 ve 31 Mart tarihlerinde Kıbrıs'ın üyelik görüşmesinin resmen başlaması kararı alındı.

Bolsover milletvekili Dennis Skinner, hakkında 30 milyon sterlinlik (12 trilyon lira) dolandırıcılık suçlaması bulunan ve duruşması sırasında 3.5 milyon sterlinlik (1.3 trilyon) kefaleti çiğneyerek, KKTC'ye dönen Asil Nadir'in İngiltere'ye getirilip, batan Polly Peck şirketi hissedarlarına borcunu ödemesi gerektiğini söyledi. Skinner, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin, AB'ye üyelik başvurusu yaptığını belirterek, ‘AB üyeliği pazarlığı görüşülürken, Asil Nadir’in İngiltere'ye geri iadesi de pazarlık şartı olarak istenmelidir. Bu istendi mi? Bu konuda ne yapılacak' sorusunu yöneltti. Bu arada Polly Peck PLC'nin yönetim kurulu başkanı olduğu dönemde Muhafazakar Parti'ye büyük miktarda maddi bağışlarda bulunan Nadir'in, bu paraları ne zaman ödediğini de soran Skinner, ‘Hissedarlardan çalınan bu paralar da geri iade edilmelidir’ dedi. Adalet Bakanı John Morris, Skinner'e verdiği cevapta, Asil Nadir ve Polly Peck konusu üzerindeki hassasiyetini haklı bulduğunu söyleyerek, ‘Bu konunun pazarlık görüşmelerinde ortaya çıkacağını sanmıyorum. Ancak önerinizi, bakanlık çerçevesinde ele alacağız’ yanıtını verdi.

TÜRKLER’E RET

Kıbrıs'ın, AB'ye katılmasını destekleyen İngiliz Hükümetini engellemek için Yüksek Mahkeme'ye giden Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi'nin başvurusu reddedildi.

Londra'daki Yüksek Mahkeme'de görülen duruşmada, yargıç Sedley, konunun tartışılamayacak kadar açık olduğunu belirterek, Konsey'in İngiliz hükümetinin desteğini bloke etmek için açmak istediği davayı geri çevirdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!